Március folyamán több hadgyakorlatra is sor kerül Sepsiszentgyörgyön. Ezek során várhatóan katonai helikopterek köröznek a háromszéki megyeszékhely fölött, katonai járművek vonulnak át Kovászna megyén és lőgyakorlatot tartanak a sepsiszentgyörgyi katonai lőtéren, hívta fel a figyelmet hétfőn a Cireșoaia nevű hegyivadász alakulat vezetősége.

Az ehónapi, első hadgyakorlatra március 7 és 9-e között, keddtől csütörtökig lehet számítani Sepsiszentgyörgyön, majd március 13 és 17-e között folytatják. A hadgyakorlatban a háromszéki hegyivadász alakulat mellett részt vesznek a Grigore Bălan tábornok nevét viselő gépesített dandár és a Banat nevű felügyelő és kutatóbrigád katonái. Ezekben az időszakokban a háromszéki megyeszékhelyen és környékén tervezett hadgyakorlatok miatt a részt vevő katonai alakulatok átvonulnak Hunyad, Szeben, Brassó, Beszterce-Naszód, Maros, Hargita és Kovászna megyéken.

Katonai lőgyakorlat Sepsiszentgyörgyön | Fotó: Ionel Dănăilă - Facebook
Katonai lőgyakorlat Sepsiszentgyörgyön | Fotók: Ionel Dănăilă – Facebook

A sepsiszentgyörgyi hegyivadász alakulat képviselői arra hívják fel a lakosság figyelmét, hogy a hadgyakorlatok ideje alatt a helikopterek körözése mellett a katonák lőgyakorlatokat is tartanak a sepsiszentgyörgyi lőtéren.

Mint arról beszámoltunk hasonló hadgyakorlatot már tavaly is tartottak Sepsiszentgyörgyön. Akkor viszont előzetes bejelentés nélkül tették ezt, ezért sokan megrémültek a háborút idéző, folyamatos és hangos fegyverropogástól. Emiatt Antal Árpád felvette a kapcsolatot a hadügyminiszterrel és arra kérte, hogy az intenzív hadgyakorlatokat ne a városhoz közel tartsák, mert ez ijesztő a helyi emberek számára, valamint azt, hogy ezeket a gyakorlatokat előzetesen jelentsék be a sajtónak és az önkormányzatnak, mert ha értesítik az embereket, akkor nem rémülnek meg a fegyverzajtól.

Amint azt korábban megírtuk, a sepsiszentgyörgyi köztemető melletti lőtérnek nincs működési engedélye mivel néhány éve egy hasonló lőgyakorlat során egy éles lövedék a szomszédos Árkosra tévedt, ahol egy kertészkedő férfi mellé csapódott be. A sepsiszentgyörgyi katonai lőtéren csak olyan hadgyakorlatot lehet szervezni, amelyen nem használnak éles lőszert.