Katonai lőgyakorlat zajlik Sepsiszentgyörgyön a köztemető melletti lőtéren. Fegyverropogás zaja verte fel Sepsiszentgyörgy csendjét. Mint kiderült a sepsiszentgyörgyi és Brassó megyei hegyivadász alakulatok állig felfegyverzett katonái, páncélozott járművekkel vonultak a köztemető melletti lőtérre ahol közös gyakorlatot hajtottak végre. A sepsiszentgyörgyi “Cireșoaia” hegyivadász zászlóalj tájékoztatása szerint kizárólag vaktöltényekkel gyakorlatoztak és a terepgyakorlat várhatóan még 2-3 napig eltart.

Katonai lőgyakorlat Sepsiszentgyörgyön | Fotó: Ionel Dănăilă - Facebook
Katonai lőgyakorlat Sepsiszentgyörgyön | Fotók: Ionel Dănăilă – Facebook

A sepsiszentgyörgyi köztemető melletti lőtérnek nincs működési engedélye mivel néhány éve egy hasonló lőgyakorlat során egy éles lövedék a szomszédos Árkosra tévedt, ahol egy kertészkedő férfi mellé csapódott be. Akkor több mint ötezren írták alá a gyakorlótér felszámolását sürgető ívet, a létesítménynek nincs lövészet szervezésére vonatkozó engedélye. A jelenleg zajló katonai gyakorlat kapcsán a sepsiszentgyörgyi hegyivadász alakulat illetékesei a sajtó érdeklődésére leszögezték: a lőtér valóban nem rendelkezik működési engedéllyel éles lőszerre ám ezúttal vaktölténnyel gyakorlatoznak.

Katonai lőgyakorlat Sepsiszentgyörgyön | Fotó: Ionel Dănăilă - Facebook
Katonai lőgyakorlat Sepsiszentgyörgyön | Fotó: Ionel Dănăilă – Facebook
A miniszternél panaszkodik és nyugalomra int a polgármester

Sepsiszentgyörgy polgármestere Antal Árpád közösségi oldalán reagált miután több városlakó jelezte, hogy ijesztő a lőtérről folyamatosan hallatszó, hangos fegyverropogás. „Az esettel kapcsolatosan felvettem a kapcsolatot a hadügyminiszterrel és arra kértem, hogy az ilyen intenzív hadgyakorlatokat ne a városhoz közel tartsák, mert ez ijesztő a helyi emberek számára, valamint azt is kiemeltem, hogy fontos lenne a továbbiakban bejelenteni ezeket a gyakorlatokat előzetesen a sajtónak és az önkormányzatnak, mert ha értesítjük időben az embereket, akkor nem rémülnek meg a fegyverek hangjától”, tájékoztat Antal Árpád.

A polgármester arra kéri a sepsiszentgyörgyieket, hogy ne pánikoljanak és ne ijedjenek meg. Hozzátette: a sepsiszentgyörgyi hegyivadász alakulat képviselője kérdésére elmondta: egy előre betervezett gyakorlatról van szó, és a katonák vaktölténnyel lőttek, így éles lövedék nem tudott a városba tévedni. „A gyakorlat pár napig tart, ezalatt arra kérek mindenkit, őrizze meg nyugalmát”, írja Facebook bejegyzésében Antal Árpád.