Abszurdnak tűnik, hogy egy katonai objektum őrzését nem katonák, hanem egy magán őrző-védő cég biztosítja, mindezt a megyei tanács költségén, mutatott rá Tamás Sándor háromszéki tanácselnök az idei költségvetés bemutatásakor.

Tamás Sándor szerint a megyei tanács idén 229 ezer lejt kell kifizessen egy magán biztonsági cégnek, hogy az őrizze a sepsiszentgyörgyi katonai központot. „Fel lehetne használni okosabban is ezt az összeget”, fogalmazta megy a megyei tanácselnök.

Rámutatott: a katonai központ őrzése az egyike azoknak a kiadásoknak, amit a kormány az önkormányzatokra hárított. Magyarázata szerint a hadsereg alkalmazottainak fizetését a hadügyminisztérium állja, viszont a katonai központok működési költségeit a megyei tanácsokra terhelték.

Tamás Sándor tanácselnök és Dorin Neagu alezredes | fotók: Tamás Sándor Facebook oldala

A Kovászna megyei sorozóközpontot 1968-ban hozták létre. Ott amíg kötelező volt a sorkatonai szolgálat, szinte minden háromszéki férfi megfordult, idézte fel Tamás Sándor. Hozzáteszi: ma katonai központként működik és nemrég konferenciát is tartottak az 56. évforduló tiszteletére.

Ez alkalommal elbúcsúzott Dorin Neagu alezredes, a Kovászna megyei katonai központ parancsnoka, akinek Tamás Sándor sok sikert kívánt az új állomáshelyén.