A Brassó-Vidombáki Nemzetközi Repülőtér befejezéséhez még egyetlen elem, a virtuális irányítótorony üzembe helyezése hiányzik, jelentette ki Adrian Veștea. Brassó megye tanácsának elnöke szerint a beszállítóval való szerződés szerint a legutolsó eszközt idén októberben kell leszállítsák és üzembe helyezzék. Ezután következnek a tesztrepülések, amelyek során berepülik a vidombáki légteret, a tesztpilóták elvégszik a le és felszállásokat miközben kalibrálják a virtuális irányítótornyot, megjelölik a természetes és mesterséges akadályokat és kirajzolják a teljes brassói légteret.

Brassói repülőtér terminálja | Fotók: Kovács Zsolt

Adrian Veștea szerint mindezzel párhuzamosan zajlik a szükséges hatósági engedélyek beszerzése és több légitársasággal is tárgyalásokat folytatnak a majdani járatok indítására. A Brassó megyei tanácselnök ugyanakkor leszögezte: mihamarabb el szeretnék indítani a repülőteret ám figyelembe véve a kivitelezőkkel való eddigi tapasztalatokat és a jelenlegi válsághelyzetet, nem nevez meg konkrét időpontot.

Antal Árpád, Adrian Veștea és Cseke Attila körbejárják a repteret

Az átadás előtt lévő Brassó-Vidombáki Nemzetközi Repülőteret hétfőn, Tamás Sándor háromszéki tanácselnök és Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester társaságában meglátogatta Cseke Attila fejlesztési miniszter, akiket házigazdaként Adrian Veștea Brassó megyei tanácselnök vezetett körbe. Rámutatott, hogy szakemberek már korábban döntöttek arról, hogy a repülőtér forgalmát virtuális irányítótorony segítségével bonyolítják le. Ez azt jelenti, hogy a légi kikötőt kamerákkal, speciális műszaki eszközökkel szerelik fel és a repülőgépek távirányítással szállnak majd fel és le és a pilótákat az Aradi repülőtérről irányítják.

 

Cseke Attila fejlesztési miniszter megállapította, hogy a brassói repülőtér építése egy jó példa alulról jövő, helyi kezdeményezésre, amit kitartással és sok munkával a semmiből teremtettek meg és ma már időben is meghatározható, hogy mikor nyílik meg a repülőtér. „Ez a modell egy üzenet is, hogy bár fontos a központi hatóságok és kormány támogatása, de egy ilyen beruházást helyi kezdeményezésként is létre lehet hozni.

Antal Árpád, Adrian Veștea és Cseke Attila

Tamás Sándor, Kovászna megyei tanácselnök rámutatott: a háromszéki önkormányzati vezetők kezdetektől támogatták a projektet, kormánytámogatást szereztek az építkezéshez, hiszen a háromszékiek számára kiemelten fontos, hogy mihamarabb elinduljon a légi kikötő. Kimutatott, hogy egy repülőtér 60 kilométeres körzetben a turizmus és a gazdaságának fejlődését eredményezi, mutatott rá Tamás Sándor, aki szerint a légi kikötő mellett szorgalmazzák, hogy mihamarabb megépüljön a Brassó – Kovászna megye és Bákó közti A13-as jelzésű autópálya is.

Antal Árpád, Adrian Veștea, Cseke Attila és Tamás Sándor reptéri terepszemlén

„Ez a repülőtér a miénk is, Háromszékieké. Ez egy jó példa a megyék és önkormányzatok közti együttműködésre és jó látni, hogy haladnak a munkálatok”, fejtette ki Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint a Brassó-Vidombák Nemzetközi Repülőtér közelebb hozza a világot és közelebb visz bennünket is a világhoz, hiszen felgyorsítja a közlekedést, ami hozzájárul a térség versenyképességének növekedéséhez.