Ugyanaz a bírói testület érvénytelenítette alapfokon a háromszéki megyezászlóról szóló kormányhatározatot, amely nemrég a sepsiszentgyörgyi városzászlót is semmisnek nyilvánította, mondta el a Sláger Rádió érdeklődésére Tamás Sándor megyei tanácselnök, aki szerint egyértelműen fellebbeznek a brassói táblabíróság döntése ellen, hiszen annak semmi köze nincs a megyezászló tartalmához.

A hivatásos feljelentőként ismert Dan Tanasă, az AUR parlamenti képviselője és a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) vezetője szerdán „bombahírként” közölte blogján, hogy a bíróság alapfokon érvénytelenítette Kovászna megye zászlaját, akárcsak tette azt nemrég a sepsiszentgyörgyi lobogója esetében. Mint arról beszámoltunk mindkét zászlóról szóló kormányhatározatot azért támadta meg a bíróságon Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma mert hiányolják a románok jelenlétére utaló szimbólumokat, illetve kifogásolják, hogy a sepsiszentgyörgyi és a háromszéki zászlók a székely zászló színeit tartalmazzák.

Háromszéki megyezászló
Tamás Sándor és Antal Árpád amikor kitűzték a háromszéki megyezászlót a megyeházára | Fotó: Kovács Zsolt

Tamás Sándor érdeklődésünkre elmondta: még nem kapták meg az alapfokú ítélet részletes indoklását de várhatóan „copy-paste” ítélet született, hiszen ugyanaz a bírói testület döntött a megyezászló ügyében is mint a sepsiszentgyörgyi városzászló esetében. Mint ismert a sepsiszentgyörgyi zászlót azzal az indokkal érvénytelenítették, hogy az „nem reprezentatív”. Antal Árpád polgármester szerint az ügyben alapfokon döntő bíró túllépte a hatáskörét, hiszen nem az ő dolga megítélni, hogy a városzászló reprezentatív vagy sem Sepsiszentgyörgy lakosságára nézve, másrészt az országos heraldikai bizottság azt mondja, hogy a sepsiszentgyörgyi zászló rendben van.

Tamás Sándor arra mutatott rá, hogy a Kovászna megye zászlaján az a megyecímer szerepel amit 1928-ban majd 2007-ben is elfogadott a kormány és amelyen három szín szerepel, a piros, a sárga és a kék. „Székelyföldön egyik kezünkkel építünk a másikkal védekezünk”, állapította meg a háromszéki tanácselnök, aki szerint „vesztünket jelentené ha úgy élnénk ahogyan az t Tanasa-ék elképzelik”.

Antal Árpád és Tamás Sándor
Antal Árpád és Tamás Sándor Sepsiszentgyörgy zászlajával | Fotó: Kovács Zsolt

Mint arról beszámoltunk, a székelyföldi román civil szervezeteket tömörítő fórumot évek óta zavarják a települések és megyék szimbólumai, korábban is pereskedtek ezek miatt. Az elmúlt időszakban az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának köszönhetően több önkormányzat címerét és zászlaját sikerült hivatalosítani, ezek között a sepsiszentgyörgyi városzászlót és Kovászna megye zászlaját is elfogadta a kormány és a lobogók kikerültek az önkormányzatok és alárendelt intézmények homlokzataira, Románia és az Európai Unió lobogói mellé.

Kovászna megye zászlója kék mezőben egy ezüstkardot tartó kart jelenít meg, a kard egy szívet szúr át. A címerben a térségre jellemző szimbólumok, a nap és félhold is láthatóak, a három csillag a megye három székére utal.

Szerző: Sláger Rádió | Kovács Zsolt

A Sláger Rádióban az elmúlt öt évtized legnagyobb slágerei, napjaink válogatott dalai és a legfrissebb hírek hallhatóak.