A sepsiszentgyörgyi városzászló miatt indított per után a háromszéki megyezászló miatt is beperelte a kormányt a Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma. A székelyföldi román civil szervezeteket tömörítő fórumot évek óta zavarják a települések és megyék szimbólumai, korábban is pereskedtek ezek miatt. Idén az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának köszönhetően több önkormányzat címerét és zászlaját sikerült hivatalosítani, ezek között a sepsiszentgyörgyi városzászlót és Kovászna megye zászlaját is elfogadta a kormány és a lobogók kikerültek az önkormányzatok és alárendelt intézmények homlokzataira, Románia és az Európai Unió lobogói mellé.

Tamás Sándor háromszéki tanácselnök arról tájékoztatta a Sláger Rádiót, hogy „karácsonyi ajándékként” a Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma a megyezászló miatt perbe hívta Románia kormányát és Kovászna Megye Tanácsát is. „Egyértelműen hangulatkeltés a szándék”, állapította meg a megyei képviselő testület elnöke. Leszögezte: „Három hónappal ezelőtt egymás mellé tettük az ország, az unió és a megye zászlóját. Erre lehetőséget ad a törvény és mi éltünk jogainkkal. De Romániában még mindig sokakat zavar és minden lehetőséget megragadnak arra, hogy megkérdőjelezzék létezésünket, elvitassák szimbólumhasználati jogainkat” – fejtette ki Tamás Sándor.

Háromszéki megyezászló
Tamás Sándor és Antal Árpád kitűzték a háromszéki megyezászlót a megyeházára | Fotó: Kovács Zsolt

Felidézte, hogy 6 évvel ezelőtt jelent meg a törvény, amely szabályozza a közigazgatási egységek saját zászlajának használatát és Kovászna megye tanácsa már abban az évben – 2015-ben – benyújtotta az illetékes minisztériumhoz a megyezászló dokumentációját ami ott a fiók mélyére került. Az elmúlt években több mint száz hazai önkormányzatnak fogadták el a címerét és a zászlóját ám a székelyföldi közigazgatási egységeket mellőzték ebben a folyamatban. Tamás Sándor szerint most tudtak előre lépni, amikor olyan miniszter került a fejlesztési minisztérium élére Cseke Attila személyében, aki ezt az ügyet prioritásként kezelte. Csak Kovászna megyében idén elfogadta a kormány a megyezászló mellett Sepsiszentgyörgy, Kovászna, Kökös, Kézdiszentlélek és Uzon zászlóit és Dobolló, Málnás, Kommandó és Barátos községek címereit.

Kovászna megye zászlója kék mezőben egy ezüstkardot tartó kart jelenít meg, a kard egy szívet szúr át. A címerben a térségre jellemző szimbólumok, a nap és félhold is láthatóak, a három csillag a megye három székére utal.

A sepsiszentgyörgyi városzászló miatt is perelik a kormányt

Mint arról beszámoltunk a Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma a sepsiszentgyörgyi városzászló miatt beperelte a kormányt. Antal Árpád polgármester szerint a civil fórum mellé belépett a perbe a „hivatásos feljelentőként és megélhetési provokátorként” ismert Dan Tanasă által képviselt civil szervezet is. Lapunk érdeklődésére Antal Árpád elmondta: úgy tudja a pereskedők a városzászlón lévő címert kifogásolják amelyben hiányolják a románok jelenlétére utaló szimbólumokat, illetve kifogásolják, hogy a sepsiszentgyörgyi városzászló a székely zászló színeit tartalmazza.

Antal Árpád és Tamás Sándor
Antal Árpád és Tamás Sándor Sepsiszentgyörgy hivatalossá vált zászlajával | Fotó: Kovács Zsolt

Mint arról beszámoltunk hosszú évek és viszontagságos törvényalkotási folyamat után idén júliusban lett hivatalos zászlója Sepsiszentgyörgynek. A városzászlót a nyáron kitűzték a sepsiszentgyörgyi városháza és az alárendelt intézmények homlokzatára.

Sepsiszentgyörgy zászlaja arany és kék sávos, közepén a település címerét ábrázolja, amely pajzs alakú, rajta kék mezőben a vár és a templom, felette arany Nap és ezüst Hold. A vár előtt a település védőszentje és névadója, a lovon ülő Szent György és a sárkány látható.

Szerző: Sláger Rádió | Kovács Zsolt

A Sláger Rádióban az elmúlt öt évtized legnagyobb slágerei, napjaink válogatott dalai és a legfrissebb hírek hallhatóak.