Szürreális és abszurd, hogy érvénytelenítette a bíróság Sepsiszentgyörgy zászlójáról szóló kormányhatározatot!”, állapította meg Antal Árpád, aki szerint még nem ismerik a bíróság részletes indoklását ám biztosan fellebbeznek ellene, amint azt megkapják és kielemzik.

Sepsiszentgyörgy polgármestere Facebook oldalán reagált arra, hogy a két román civil szervezet, a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma és a Dan Tanasă által képviselt és a magyar szimbólumok ellen perek sorozatát indító Méltóságért Európában Polgári Egyesület kérésére a brassói táblabíróság alapfokon érvénytelenítette a Sepsiszentgyörgy zászlajának elfogadásáról szóló tavalyi kormányhatározatot.

sepsiszentgyörgyi városzászló
Antal Árpád és Tamás Sándor Sepsiszentgyörgy hivatalossá vált zászlajával | Fotó: Kovács Zsolt

Totális döbbenettel és hitetlenkedve fogadtam a hírt, hogy a brassói táblabíróság helyt adott annak az abszurd kérésnek, hogy helyezzék hatályon kívül Sepiszentgyörgy zászlóját. Egyszerűen nem értem, egy jogállamban hogyan fordulhat elő az, hogy két nyilvánvalóan soviniszta és magyargyűlölő egyesület – melyeknek kizárólagos célja a békés inter-etnikus kapcsolatok felborítása és a magyar román-viszony elmérgesítése -, el tudta érni azt, hogy első fokon érvénytelenítsenek egy határozatot, amit Románia kormánya hozott, egy hatályos törvény alapján, az összes követelmény és szabály betartásával!”, írja állásfoglalásában Antal Árpád.

A sepsiszentgyörgyi elöljáró hozzáteszi: abban bízik, hogy a szimbólumvitákat egyszer és mindenkorra rendezni tudják, annak érdekében, hogy az erdélyi magyar közösségek háborítatlanul használni tudják a közösségi zászlókat, egyszerűen azért, mert ez így normális. „Abban bízom és abban hiszek, hogy a huszonegyedik században vannak fontosabb dolgok, mint egy közösséget folyamatosan és orvul az identitása és a szimbólumai miatt támadni.”

Antal Árpád megállapítja: „naivitás volt a részemről azt feltételezni, hogy mind a megélhetési provokátorok, mind a mögöttük álló mély állam elfeledkezett a székelyek zászlóiról. Nyilván nem, hiszen ha ezek a mesterségesen kreált problémák megoldódnak, akkor ők munka nélkül maradnak. Tény, hogy csalódott vagyok amiatt, hogy ez Romániában, mely magát külföldön modellértékű államként állítja be a kisebbségek problémáinak rendezésében, megtörténhet. És ne legyen illúziónk, Sepsiszentgyörgy csak az első eset, sok más következik majd ezután. Mi nem ezt várjuk Romániától, hanem megértést és tiszteletet a magyar közösség irányába!”, írja a sepsiszentgyörgyi polgármester.

Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat vezetője a Sláger Rádió megkeresésére elmondta: megdöbbentőnek tartják a brassói táblabíróság alapfokú ítéletét és figyelemmel kísérik az ügy alakulását. „Egyelőre nem ismerjük a bírósági ítélet részletes indoklását, megvárjuk azt és az indoklás fényében megvizsgáljuk a lehetőségét annak, mit tudunk tenni”, mondta el lapunknak Benkő Erika.

A románok jelenlétére utaló szimbólumokat hiányolják?

Tudomásunk szerint a sepsiszentgyörgyi zászló ellen pereskedők a városzászlón lévő címert kifogásolják amelyben hiányolják a románok jelenlétére utaló szimbólumokat, illetve kifogásolják, hogy a sepsiszentgyörgyi városzászló a székely zászló színeit tartalmazza.

Mint arról beszámoltunk hosszú évek és viszontagságos törvényalkotási folyamat után idén júliusban lett hivatalos zászlója Sepsiszentgyörgynek. A városzászlót tavaly nyáron kitűzték a sepsiszentgyörgyi városháza és az alárendelt intézmények homlokzatára.

 

Antal Árpád polgármester korábban felidézte, hogy a helyi önkormányzat még 2010 januárjában fogadta el a városzászlóról szóló határozatot majd rengeteg hatósági felszólítás, cirkusz és pereskedések következtek. Antal Árpád szerint 2015-ben egy újabb helyi határozatot fogadtak el a városzászlóról, amit elküldtek a fejlesztési minisztériumba, ott azonban fiókba került az iratcsomó, egészen az idei évig, amikor Cseke Attila miniszter kihúzta a dokumentációt a fiókból és végre elfogadták a határozatot.

Sepsiszentgyörgy zászlaja arany és kék sávos, közepén a település címerét ábrázolja. A település címere pajzs alakú, rajta kék mezőben a vár és a templom, felette arany Nap és ezüst Hold. A vár előtt három zöld mező, rajta a település védőszentje és névadója, a lovon ülő Szent György és a sárkány látható.