Egy hét késéssel – május 31 helyett június 8-án – elrajtolt az ajtóról ajtóra történő népszámlálás. Kovászna megye településeit 228 körzetre osztották ám ennél kevesebb számlálóbiztos dolgozik, mivel van ahol egy személy több szektort kell július 17-ig lekérdezzen.

Ráduly István háromszéki prefektus arról tájékoztatott, hogy a népszámlálás jelenlegi, ajtóról ajtóra történő szakaszában számlálóbiztosok keresik fel azokat a személyeket, akik az önkitöltő szakaszban nem, hiányosan vagy hibásan töltötték ki a kérdőíveket. A számlálóbiztosoknak kell hogy legyen a helyi polgármesteri hivatal által kiállított, fényképes igazolványuk, amely mellé, igény esetén a személyi igazolványukat is fel kell mutatniuk (ennek adatai meg kell hogy egyezzenek az igazolványon szereplő adatokkal), van egy szürke színű egyen-táskájuk és egy táblagépük.

Ráduly István prefektus | Fotó: Kovács Zsolt

A számlálóbiztos ugyanolyan kérdőívet tölt ki, mint amilyet azok is megkaptak, akik sikerrel abszolválták önkitöltős szakaszt, benne a nemzetiségre, anyanyelvre és felekezeti hovatartozásra vonatkozó kérdésekkel is. A kérdőívek kitöltésénél nem kell minden családtagnak jelen lennie, egy ember is bediktálhatja, sőt be is kell diktálnia minden, abban a háztartásban élő személy adatait – mondta el a háromszéki prefektus.

Ráduly István megerősítette, hogy Háromszék, Hargita megye után, a második helyen végzett az országban a hibátlanul kitöltött kérdőíveket illetően. Kovászna megyében az önkitöltés szakaszában a megye becsült lakosságának 62,6 százaléka online helyesen kitöltötte a kérdőívet, illetve van további több mint 10.000 személy akinek kérdőívét hibásnak találta a statisztikai hivatal ezért ebben az időszakban őket is felkeresik a számlálóbiztosok. Kovászna megye városaiban a kovásznai, a sepsiszentgyörgyi és a kézdivásárhelyi emberek töltötték ki a legtöbb hibátlan kérdőívet.