Kovászna megye jóval az országos átlag fölött teljesített – a második megye lett – a népszámlálás önkitöltéses időszakában hiszen a lakosság 71,3 százaléka kitöltötte a kérdőíveket. A statisztikai hivatal viszont több mint 10.000 személy kérdőívét hibásnak talált ezért 62,6 százalékra csökkent a népszámlálás első szakaszának eredménye, mutatott rá Ráduly István.

A prefektus szerint a városok közül Sepsiszentgyörgy teljesített a legjobban, ahol a polgárok 78,33 százaléka töltötte ki a kérdőívet, ezt Kézdivásárhely (75,41%) és Barót (71,84%) követi. A vidéki települések közül a kézdialmásiak bizonyultak a legöntudatosabbnak, ahol a lakosság 92,47 százaléka számolta meg önmagát, ez Előpatak és Lemhény követi közel 90 százalékkal. A rangsor másik végén Bölön áll, ahol a lakosságnak csak 23,41 százaléka élt a lehetőséggel, és szinte lehetetlen küldetés előtt állnak a számlálóbiztosok, de nem sokkal jobb a helyzet Hídvégen és Nagyajtán sem.

A háromszéki prefektus szerint május 31-től el kellett volna induljon a népszámlálás következő szakasza, amikor számlálóbiztosok otthonaikban keresik fel azokat, akik még nem töltötték ki a kérdőíveket, ám technikai okok miatt az ajtóról ajtóra járás még nem kezdődött el. Remények szerint ez jövő hét elején kezdődhet és félő, hogy nem érnek el mindenkihez. Ez esetben a kimaradókat adminisztratív adatbázisokból veszik nyilvántartásba, ezeknek viszont nem rögzítik sem a nemzetiségét, sem az anyanyelvét, sem a vallási hovatartozását.