Jól teljesít a népszámlálás önkitöltő szakaszában Kovászna megye és Sepsiszentgyörgy, országos szinten nem kell szégyenkezniük, szögezték le a szerdai sajtótájékoztatón az RMDSZ helyi vezetői. Tamás Sándor háromszéki és Antal Árpád sepsiszentgyörgyi elnök ugyanakkor arra biztatnak, hogy a május 27-ei határidőig töltse ki az íveket, aki még nem tette meg, és aki kitöltötte, ellenőrizze, hogy érvényesítették-e az adatait.

Kovászna megyében a becsült lakosság 64,2 százaléka vett eddig részt a cenzus első szakaszában, ezzel az országos harmadik helyen áll, Brassó és Hargita megyék után. Sepsiszentgyörgyön a mutató 74,82 százalék, ezzel első a megyei jogú városok között. Antal Árpád felhívta a figyelmet, hogy országos szinten, így Háromszéken is 10 százalék körül van azok aránya, kinek a kitöltött kérdőívét nem érvényesítették, ezt azért fontos, mert ha ez nem derül ki május 27. előtt, már nem lesz lehetőség az újra kitöltésre.

Sepsiszentgyörgy főterén ellenőrző pontot hoztak létre, ahol pillanatok alatt meg lehet nézetni, érvényes-e a regisztráció, ha kiderül, hogy mégsem, segítenek újra kitölteni. Antal Árpád kéri a fiatalokat, a diákokat, digitális kompetenciájukat hasznosítva, segítsenek az idősebbeknek a kitöltésben. Arra is felhívta a figyelmet, szóljon mindenki a külföldön élő ismerőseinek, hogy regisztráljanak az első szakaszban, mert őket a számlálóbiztosok nem tudják elérni. Jövő héttől Sepsiszentgyörgyön 55 körzet lesz, ám valószínű ennél kevesebb számlálóbiztos, mivel viszonylag kevés háztartásba kell eljutni, valószínű két körzetet is rábíznak egy biztosra.

Ne hagyjuk Bukarestre, amit mi is elvégezhetünk!

Az RMDSZ azért szervezte meg a népszámlást segítő rendszerét, hogy a magyarok az első szakaszban maguk töltsék ki a kérdőíveket, mondta Tamás Sándor. A becslések szerint 19,03 millió lakosa van az országnak, eddig 52,3 százalékot vagyis 10 milliót számoltak meg, a második szakaszban a számlálóbiztosok 9 millió személyt kell megkeressenek. Aki ebből is kimarad, az adatait különböző adatbázisokból töltik fel, de már nem kerül be a nemzetiség, az anyanyelv és a felekezet.

Amit mi elvégezhetünk, ne bízzuk Bukarestre, mert az elmúlt száz év tapasztalatai alapján, abból jó nem származik, mondta Tamás Sándor. Az elmúlt években Románia lakossága a becslések szerint mintegy 5 millió fővel csökkent, a kivándorlás, a demográfiai csökkenés következtében, a folyamat az erdélyi magyarságot is érintette, viszont nem mindegy, hogy csökkent-e az arányunk Románián belül, tette hozzá Antal Árpád.