Pár nappal a népszámlálás önkitöltési fejezetének vége előtt a sepsiszentgyörgyiek 53 százaléka már kitöltötte a kérdőívet. A népszámlálás első és legfontosabb fázisában 27.280 sepsiszentgyörgyi regisztrált ám közel 3000-en hibásan töltötték ki a kérdőívet, a regisztrált kérdőívek 10,7 százalékát nem érvényesítette a statisztikai hivatal, számolt be Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint országos szinten a tévesen kitöltött kérdőívek aránya 13 százalék, ami magas arány és azt jelzi, hogy rosszul voltak megtervezve a kérdőívek.

Antal Árpád szerint Sepsiszentgyörgyön az elmúlt napokban megugrott a hibásan kitöltött népszámlálási kérdőívek száma mivel sokan a május 15-e előtti utolsó pillanatokban akartak gyorsan átesni ezen a folyamaton és emiatt tévedtek. A háromszéki megyeszékhelyen működő 10 segítő ponton a héten sorok alakultak ki, sokan olyanok is felkeresték ezeket a pontokat, akik otthon próbálkoztak kitölteni a kérdőívet ám elakadtak vagy hibáztak.

Sepsiszentgyörgy polgármestere arra hívja fel a figyelmet, hogy a népszámlálásra való regisztrálást visszaigazoló email nem azt igazolja, hogy helyesen van kitöltve a kérdőív. Aki viszont a benyújtott kérdőívet követően le tudta tölteni INNEN a hivatalos szabadnaphoz szükséges dokumentumot, annak adatlapja érvényes. A www.nepszamlalas.ro oldalon a 6-os pontnál találnak eligazítást arról, hogy miként lehet ellenőrizni, hogy érvényes-e a kitöltött kérdőív.

Ha a visszaellenőrzéskor kiderül, hogy a beadott kérdőív nincs érvényesítve, vagy például elmulasztották bejelölni a nemzetiséget, anyanyelvet és vallást, akkor még vasárnapig újra lehet regisztrálni mert ez esetben a legutóbbi kitöltés lesz érvényes. Antal Árpád arra biztat mindenkit, hogy vasárnapig kérjen segítséget az önkitöltést segítő pontoknál ahol ezen a héten hosszabbított ügyeletet tartanak.

Antal Árpád arra figyelmeztet, hogy hétfőtől indul a népszámlálás második szakasza, amikor a számlálóbiztosok otthonukban keresik fel azokat, akik a jelenlegi önkitöltési szakaszban nem töltötték ki a kérdőívet. A népszámláláson való részvétel kötelező, aki megtagadja a válaszadást az büntethető. Jövő héttől a számlálóbiztosok bekopognak az otthonokba és akit nem találnak otthon azokhoz legalább egyszer visszatérnek. Azok adatait, akiket nem találnak meg, feltöltik különböző hivatalos adatbázisokból ám ez esetben nem jegyzik a nemzetiséget, anyanyelvet és vallást. Antal Árpád újságírói kérdésre kifejtette: Romániában biztosan egymilliónál több magyar él ám kérdés, hogy hányat sikerül hivatalosan számba venni.