Keddtől, közel két héten át kell fegyverropogásra számítani Sepsiszentgyörgyön ugyanis a NATO francia és belga fegyveres erői tartanak hadgyakorlatot a helybéli lőtéren. A sepsiszentgyörgyi hegyivadász alakulat és a NATO katonák május 10-én, kedden kezdődő, közel kéthetes, kizárólag vaktölténnyel zajló hadgyakorlatára Antal Árpád polgármester közösségi oldalán figyelmeztette a háromszéki megyeszékhely lakóit. A következő időszakban Sepsiszentgyörgyön keresztül katonai felszereléseket is szállítanak a lőgyakorlat helyszínére, hívta fel a figyelmet a polgármester, aki arra kéri a sepsiszentgyörgyieket, hogy őrizzék meg a nyugalmukat és ne essenek pánikba, ugyanis a köztemető melletti lőtéren nem engedélyezett az éles lőszer használata.

Katonai lőgyakorlat Sepsiszentgyörgyön | Fotó: Ionel Dănăilă - Facebook
Katonai lőgyakorlat Sepsiszentgyörgyön | Fotó: Ionel Dănăilă – Facebook

Mint arról beszámoltunk, legutóbb április elején verte fel fegyverropogás Sepsiszentgyörgy csendjét. Akkor a sepsiszentgyörgyi és Brassó megyei hegyivadász alakulatok állig felfegyverzett katonái és páncélozott járművei minden előzetes bejelentés nélkül vonultak a köztemető melletti lőtérre és tartottak lőgyakorlatot és a háborút idéző váratlan és hangos fegyverropogás miatt sokan megrémültek. Antal Árpád akkor felvette a kapcsolatot a hadügyminiszterrel és arra kérte, hogy az intenzív hadgyakorlatokat ne a városhoz közel tartsák, mert ez ijesztő a helyi emberek számára, valamint azt, hogy ezeket a gyakorlatokat előzetesen jelentsék be a sajtónak és az önkormányzatnak, mert ha értesítik az embereket, akkor nem rémülnek meg a fegyverek hangjától.

Katonai lőgyakorlat Sepsiszentgyörgyön | Fotó: Ionel Dănăilă - Facebook
Katonai lőgyakorlat Sepsiszentgyörgyön | Fotó: Ionel Dănăilă – Facebook

A sepsiszentgyörgyi köztemető melletti lőtérnek nincs működési engedélye mivel néhány éve egy hasonló lőgyakorlat során egy éles lövedék a szomszédos Árkosra tévedt, ahol egy kertészkedő férfi mellé csapódott be.