A háromszékiek az országos átlag fölötti arányban töltötték ki online a népszámlálási kérdőíveket. A népszámlálás önkitöltési szakaszának eltelt hat hetében Kovászna megye lakosságának 26,5%-a azaz 52.222 személy töltötte ki a kérdőíveket, számolt be Illés Andrea. A Kovászna megyei Statisztikai Hivatal igazgatója szerint városon és vidéken élők nagyjából azonos arányban vettek részt a népszámláláson, hiszen az eddig regisztráltak 51,8%-a él valamely háromszéki városon és 48,2% valamely vidéki településen. A statisztikákból az is kiderül, hogy a háromszéki emberek 43,5%-a egyedül, míg 65,5%-a segítséggel töltötte ki a kérdőíveket a népszámlálási pontokon.

A Kovászna megyei statisztikai igazgatóság vezetője úgy becsüli, hogy a népszámlálás első szakaszának végéig, azaz május 15-ig a háromszéki polgárok 35-40 százalékát sikerül regisztrálni. Illés Andrea ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy óriási az eltérés az egyes települések között.

Illés Andrea igazgató és Ráduly István prefektus

Kovászna megyében legmagasabb arányban a kézdialmásiak (55%), nagypatakiak (54,38%) és előpatakiak (48,68%) töltötték ki. A sepsiszentgyörgyiek 32%-a is kitöltötte már a népszámlálási kérdőíveket, ezzel meghaladja az országos átlagot. A háromszéki megyeszékhelyen 14 segélypont működik, ahol a lakosok segítséget kérhetnek az űrlapok online kitöltéséhez. A városháza kétnyelvű, román és magyar nyelvű plakátokat helyezett ki tömbházak bejáratainál, amelyeken feltüntetik a legközelebbi népszámlálási segélypontokat.

Kovászna megyében a kérdőívek kitöltésében leginkább lemaradott települések Bölön (3,24%), Dobolló (4,52%), Hidvég (7,27%), Nagyborosnyó (8,31%) és Mikóújfalú (8,33%). Illés Andrea magyarázata szerint a sok múlik a település vezetésének szervező képességén és azon, hogy az önkormányzatok által létrehozott összeírást segítő pontokon dolgozók mennyire aktívak, részt vesznek a mozgósításban vagy csak várják, hogy valaki betévedjen.

Illés Andrea rámutatott, hogy rengeteg tévhit kering a népszámlálás kapcsán, ezeket folyamatosan cáfolják. Leszögezte: a népszámlálási adatok alapján senkit nem soroznak be katonának, a lakószobák száma alapján nem telepítenek ukrán menekülteket senkinek lakásába, és 100 lejt sem kap az, aki kitölti a kérdőívet.

Kovászna megye prefektusa Ráduly István a népszámláláson való részvételre buzdítva rámutatott: „ez nem az az eset, hogy most kihagyom és ősszel bepótolom”. A háromszéki kormánybiztos kifejtette: a kisebbségek számára külön jelentőséggel bír az esemény, hiszen nyelvi jogaik gyakorlásának jelentős részét ahhoz kötik a különböző törvények, hogy egy adott településen belül hány százalékos a részarányuk.