Az önkormányzatok szervezési kapacitásán múlik, hogy egy településen milyen arányban töltik ki online a népszámlálási kérdőíveket, állapította meg Bodor László. Az RMDSZ háromszéki szervezetének ügyvezető elnöke szerint a Kovászna megyei lakosság 17,8 százaléka azaz a 16,7 százalékos országos átlagnál nagyobb arányban töltötte már ki a népszámlálási kérdőívet. Bodor László szerint ez az eredmény annak köszönhető, hogy városi környezetben, például Sepsiszentgyörgyön kiemelkedően sokan vettek már részt a népszámlálás önkitöltési fázisában, míg falvakon kevesebben tették ezt. A statisztikai hivatal adatai szerint Háromszéken a népszámláláson regisztrálók valamivel több mint 60 százaléka igénybe vette a településeken létrehozott segítőpontokat.

Bodor László arra hívja fel a figyelmet, hogy a népszámlálás második szakaszában azaz május 16 és július 17 között a számlálóbiztosok otthonaikban keresik fel azokat, akik nem töltötték ki az online kérdőívet ám sokkal kevesebb kérdezőbiztos lesz, mint tíz évvel ezelőtt volt így képtelenség mindenkit felkeresni. Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester hozzátette: a legutolsó szakaszban a személyi szám alapján a különböző adatbázisokból feltöltik a népszámlálási íveket, ám aki addig nem nyilatkozott annak már nem kerül be a nemzetisége, anyanyelve és felekezeti hovatartozás a az adatbázisba, ez hátrányos a magyar közösség számára.

Antal Árpád elmondta: szeretnék ha a jelenlegi önkitöltés szakaszban Kovászna megyében sikerül elérni a 40 százalékot, ám ehhez az szükséges, hogy a városok lakosságának több mint fele regisztráljon május 15-ig. Fontos az, hogy aki a következő 32 nap során, otthon vagy a segítőpontoknál kitölti a kérdőíveket az megkapja a hivatalos szabadnapot. A sepsiszentgyörgyi polgármester szerint a húsvéti ünnepekre sokan hazatérnek külföldről és kérik, akinek van romániai személyi száma az töltse ki online a népszámlálási kérdőíveket.