A népszámláláson való részvételre buzdítottak a sepsiszentgyörgyi villámcsődület résztvevői. Az RMDSZ háromszéki szervezte és a Sepsiszentgyörgyi Ifjúsági Fórum a diáktanácsok segítségével szervezte meg a főtéri villámcsődületet, amelynek az volt a célja, hogy internet világban otthonosan mozgó fiatalokat arra ösztönözzék, hogy segítsenek az online kérdőívek kitöltésében nehezebben boldoguló idősebbeket, a nagyszüleiket, a rokonaikat.

Sepsiszentgyörgy főtere megtelt fiatalokkal, akik színes táblákat tartottak, amelyeken „Tudsz-e internetül? Segíts a nagyinak! Ha egyedül nem megy, akkor megoldjuk közösen” szövegek voltak olvashatóak. A diákok a főtéri sétányra színes krétával írták fel, annak a nevét, akinek esetleg segíteni tudnak majd népszámlálási kérdőívek kitöltésében. Végül az előre megrajzolt vonalakra sorakozva írták ki a „magyar” szót, amiről drónfelvétel készült.

Zsigmond József kezdeményező elmondta: a következő napokban önkéntesek mennek el az iskolákba, és elmagyarázzák a diákoknak, hogy kell kitölteni a népszámlálási íveket, miként tudnak segíteni az idősebbeknek. Sepsiszentgyörgyön 15,6 százalék azoknak az aránya, akik már regisztráltak a népszámlálás első szakaszában, ezzel a város meghaladja a 11,3 százalékos országos átlagot. Az önkormányzat tizennégy segítőpontot hozott létre azok számára, akik elakadnak az online kérdőívek kitöltésében.