A sepsiszentgyörgyi önkormányzatot előzetesen csak faxon értesítették a Székelyföldön ezekben a napokban zajló nagyszabású katonai gyakorlatról. Az 500 fegyverest mozgató, hibrid hadviselés elleni hadgyakorlat megkezdése után, kedden került sor személyes tájékoztatásra, amikor a hadügyminisztérium részéről a gyakorlat vezetője, illetve a sepsiszentgyörgyi és csíkszeredai katonai alakulatok parancsnokai találkoztak a sepsiszentgyörgyi városháza képviselőivel.

A városháza sajtóirodájának tájékoztatása szerint felmerült, hogy a sepsiszentgyörgyi önkormányzat és a Hadügyminisztérium közötti kapcsolat nem felhőtlen, ugyanis a városközpont rendezési terve és a közös temető bővítésére vonatkozó rendezési terv elfogadtatása többször is a védelmi tárca ellenállásába ütközött. Az önkormányzat szeretné megkapni a köztemető szomszédságában lévő katonai gyakorlótér 70 hektáros területet, melynek visszaszolgáltatását mindeddig állambiztonsági okokra hivatkozva elutasították. A városháza tájékoztatása szerint a hadsereg vezérkari főnökségének hadműveleti vezetője nyitott volt a párbeszédre és kifejtette: a helyi közösséget támogató szellemben kívánnak együttműködni az önkormányzattal.

katonai repülő
Katonai repülő | Illusztráció: Facebook

A Concordia 19 nevű hadgyakorlat keretében október 9-én, szerdán 10 és 18 óra között a Bodok szálloda előtti téren a Katasztrófavédelmi Felügyelőség „Légy készenlétben” nevű karavánja az elsősegélynyújtás alapjait tanítja meg az érdeklődőknek. A nagyszabású hadgyakorlat során ezen a héten alacsony, alig 300 méteres magasságban szállnak katonai repülőgépek, figyelmeztet az önkormányzat.

Mint arról beszámoltunk az RMDSZ nehezményezi a Székelyföldre szervezett hadgyakorlatot. Elfogadhatatlannak tartja Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, hogy Románia két magyar többségű megyéjében szerveznek nagyszabású közös gyakorlatot, amivel azt sugallják, hogy a térség lakói nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek. Hozzátette: ha valaki a hadsereg vezetőségéből a grúziai vagy az ukrajnai helyzetre asszociál Székelyföld esetében, az vagy félreértett valamit, vagy manipulálni próbál.

Kedden a képviselőházban elmondott politikai nyilatkozatban nehezményezte Korodi Attila is a Concordia 19 elnevezésű hadgyakorlatra kiválasztott helyszínt. Az RMDSZ képviselő szerint ezzel Románia megfélemlíti és szakadárokhoz hasonlítja a magyar közösséget. Korodi Attila rámutatott: a hadgyakorlat helyszínének kiválasztása félresikerült, rossz üzenet a magyar közösség felé. Ez azt bizonyítja, hogy Románia nem bízik a magyar közösségben.