A reggeli és délutáni csúcsforgalomban kialakuló torlódások és forgalmi dugók enyhítése érdekében jövő hétfőtől csúcsidőben kitiltják a sepsiszentgyörgyi utakról a tanulóvezetőket, jelentette be Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere szerdán a sofőriskolák tulajdonosaival és képviselőivel előzetesen egyeztetett erről az intézkedésről, amit csütörtökön fogad el a helyi önkormányzat.

Antal Árpád szerint a sofőriskolák képviselőivel közös megegyezésre jutottak abban, hogy munkanapokon a reggeli csúcsforgalomban 7.30 és 8.30 között és a délutáni csúcsforgalomban 15.30 és 16.30 között a város teljes területén megtiltják a sofőriskolák autóinak közlekedését. A rendelet megszegését 400 lejjel büntetnék. Az érintettek javaslatára viszont az önkormányzat elfogadta, hogy az iskolai vakációk idején, a hivatalos ünnepnapokon és hétvégéken ne legyen ilyen korlátozás, hiszen olyankor nincs sűrű autós forgalom.

Antal Árpád
Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester | Fotó: Vargyasi Levente

Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint azért van szükség ilyen döntésre mert a reggeli és délutáni idősávokban, amikor a város lakói munkába igyekeznek, iskolába viszik a gyerekeiket, majd délután mennek haza nehéz az autós közlekedés, torlódások alakulnak ki és az emberek türelmetlenebbek, olyankor nem mindenki képes empátiával kezelni a lassan haladó tanulóvezetőket.

Antal Árpád rámutatott: napról napra több jármű közlekedik a sepsiszentgyörgyi utcákon és a forgalomra nehezedő nyomás enyhítése érdekében már több intézkedést hoztak: például eltolták egyes városközponti iskolák kezdési időpontját, illetve a Lábbusz programmal ösztönzik a gyalogos iskolába menést vagy a kerékpár használatát.