Kovászna megyében tavaly közel tízezren jelentkeztek sofőrvizsgára és a tanulóvezetők 60 százaléka megbukott az elméleti vizsgán és kevesebb mint fele ment át a gyakorlati próbán, derült ki a hajtási engedélyeket kibocsátó és járműbejegyzési hivatal adataiból.

Ráduly István prefektus szerint tavaly 9669-en tettek elméleti vizsgát a vezetői engedély megszerzéséhez, ami 877 fővel több, mint egy évvel korábban volt. Az elmúlt esztendőben a közel tízezer jelentkezőből csak 3830-nak sikerült az elméleti vizsgája, így az átmenési arány alig 39,61 százalékos.

A sofőrvizsga gyakorlati próbájánál még rosszabb a helyzet. Tavaly 6512 tanulóvezető vizsgázott vezetésből és csak 3207-nek sikerült ez, így a hajtási jogosítványt szerzők aránya alig 49,25 százalékos volt. Tavalyelőtthöz képest 4,38 százalékot csökkent a megfelelően felkészült sofőrjelöltek aránya.

Háromszéken nagyon sokat, akár 4-6 hónapot is kell várni a sofőrvizsga elméleti és gyakorlati próbája között ezért a prefektúra időszakosan más megyéktől kölcsönbe kért rendőrökkel csökkenti a várakozási időt. Ráduly István prefektus azt is elmondta, hogy minden vizsgáztatót arra kért, hogy a lehető legigényesebbek legyenek, mert nem szeretné ha felkészületlen sofőrök lennének az utakon, akik balesetet okozhatnak.