Az energiaárak drágulása arra kényszerítették a sepsiszentgyörgyi önkormányzatot, hogy átmenetileg bezárja a fedett uszodát, jelentette be Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint az Oltmező utcai fedett uszoda régen épült és magasak a működésével járó veszteségek ezért az önkormányzat elkezdi a felújítását, másrészt a következő időszakban további két uszoda épül a városban, egyik a Vadász utcában a másik a Sapientia egyetem részeként épül meg a Sepsi Arénával szemben.

A sepsiszentgyörgyiek adójának nagy részét elvinné az uszoda fenntartása

Antal Árpád felidézte, hogy Sepsiszentgyörgyön még az 1990-es évek közepén – Székelyföldön az első ilyen létesítményként – épült meg a fedett uszoda ám az építkezés minősége nem felelt meg a szabványoknak, ezért az elmúlt években is veszteséggel tudták fenntartani. Egyik oka, hogy a fűtést nagy fogyasztású és alacsony hatásfokú rendszer biztosítja, illetve az épület nincs hőszigetelve és a hőveszteségek magasak, emellett az öltözők állapota sem felel meg a jelenlegi szabványoknak.

Mindez miatt az önkormányzata évek óta kompenzálja a jegyek árait, idén viszont a gáz- és villanyárak nagy fokú emelkedése miatt havonta 240.000 lejre emelkedne az uszoda fenntartásának költsége ami az idei évre 2,8 millió lejes kiadást jelentene. Összehasonlításként, a sepsiszentgyörgyi lakosok által befizetett ingatlanadó összértéke évi 3,6 millió lej, vagyis a fedett uszoda jelenlegi körülmények közti tovább működtetésével az ingatlanadó nagy részét az uszoda működtetésére kellene fordítani.

Antal Árpád felidézte, hogy tavaly októberben, amikor az uszoda 50 százalékos kapacitással működött és naponta átlag 140 belépést jegyeztek, az önkormányzat költsége egy belépőjegyre számolva még közel 50 lej volt. A közüzemi számlák drágulása miatt, az uszoda újranyitása esetén egy belépőjegy megközelítőleg 100 lejbe kerülne, mutatott rá a polgármester. Hozzátette, hogy az Oltmező utcai uszoda idén nagyszabású felújításon esik át, amit norvég alapból nyert támogatással finanszíroznak.

Antal Árpád szerint a földgáz és a villamosenergia árának emelkedése miatt megnőtt a sugásfürdői létesítmények fenntartási költsége ezért hét év után idén januártól drágítani kényszerültek a belépőket.

Nagyvárosokra jellemző szolgáltatásokat a Sepsiszentgyörgyön az önkormányzat nyújtja

Az a cél, hogy Sepsiszentgyörgy nyújtsa a kisvárosok előnyeit és a nagyvárosok szolgáltatásait, fogalmazta meg a polgármester, aki ennek kapcsán arra hívta fel a sepsiszentgyörgyiek figyelmét, hogy nagyvárosokban a szolgáltatások jelentős a versenyszféra nyújtja a lakosság szamara. Nagyvárosokban például az önkormányzat nem működtet mozit, strandot, fürdőt, spat mert ezek profitorientált tevékenységek és cégek működtetik.

Antal Árpád
Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester | Fotó: Vargyasi Levente

Sepsiszentgyörgyön viszont az önkormányzat kell létrehozza és működtesse ezeket a szolgáltatásokat, amiket a versenyszféra nem tart vonzónak mert kisebb a lakosság, hogy egy cég profitot tudjon ilyenekből megvalósítani. Antal Árpád arra hívta fel a sepsiszentgyörgyiek figyelmét, hogy a mozitól a színházig, a strandtól az uszodán át a sípályáig, minden önkormányzat által működtetett szabadidős és sport létesítmény fenntartásához a befizetett jegyek mellé az önkormányzatnak hozzá kell tennie még egy nagyobb összeget ahhoz, hogy a létesítmények működni tudjanak.

Antal Árpád szerint azért is van szükség a Sepsi Card nevű kedvezménykártyára mert ez által a sepsiszentgyörgyi önkormányzat által működtetett és fenntartott létesítményekbe a helyiek kedvezményesebb áron tudnak belépni, miközben a más települések lakói a reális árat fizetik ki. A polgármester szerint amint létrejön a Sepsiszentgyörgy és környékbeli települések által létrehozott metropolisz övezet, akkor a környékbeli lakosok számára is találnak megoldást, hogy egy köztes szintű belépőt fizessenek a megyeszékhelyi szabadidős sport és kulturális intézményekbe, míg a teljes árat a más településekről érkezők fogják kifizetni.