Még ebben a hónapban újranyitják a járvány és a magas energiaárak miatt korábban bezárt sepsiszentgyörgyi fedett uszodát, jelentette be Antal Árpád. A polgármester hozzátette: az újraindítás az teszi lehetővé, hogy a város szabadidős és sportlétesítményeit működtető SepsiRekreatív megkapta kompenzált gázszámlát és az látszik, hogy az állam által biztosított támogatással már elviselhető lesz az uszoda működtetésével járó veszteség.

Antal Árpád rámutatott, hogy a város szabadidős és sportlétesítményeinek februári gázszámlája óriási összegre, 480 ezer lejre rúgott ám érkezett egy 361 ezer lejes, „mínuszos” számla is, amely az állami kompenzálást jelenti. A villany és a gáz árának plafonálása azt eredményezi, hogy a számla mintegy egynegyedét kell kifizetni, amit már fel tud vállalni az önkormányzat, magyarázta a polgármester.

Antal Árpád polgármester
Antal Árpád polgármester | Fotó: Kovács Zsolt

Antal Árpád bejelentette, hogy március 28-án, hétfőn, 15 órakor a megszokott nyitvatartás szerint megnyílik a sepsiszentgyörgyi fedett uszoda. A programról, a jegyárakról és egyéb információkról a https://www.rekreativ.club oldalról tájékozódhatnak. A polgármester hozzátette, hogy a fedett uszoda épületének tervezett korszerűsítését is eltolják egészen addig, míg a Sapientia egyetem campusában megépül az új tanuszoda. Tervek szerint még idén elkezdődik a Sapientia-campus építése a város Csíkszereda fele vezető kijáratánál a Sepsi Arénával átellenben. Ha minden terv szerint alakul akkor jövő őszre elkészülhet az egyetem tanuszodája és azt követően az önkormányzat elkezdené a jelenlegi uszoda korszerűsítését.

fedett uszoda

Sepsiszentgyörgyön még az 1990-es évek közepén – Székelyföldön az első ilyen létesítményként – épült meg a fedett uszoda ám az építkezés minősége nem felelt meg a szabványoknak, ezért az elmúlt években is veszteséggel tudták fenntartani. Egyik oka, hogy a fűtést nagy fogyasztású és alacsony hatásfokú rendszer biztosítja, illetve az épület nincs hőszigetelve és a hőveszteségek magasak, emellett az öltözők állapota sem felel meg a jelenlegi szabványoknak. Mindez miatt az önkormányzat évek óta kompenzálja a jegyek árait, idén viszont a gáz- és villanyárak nagy fokú emelkedése miatt már túl nagy kiadást jelentene a fenntartása, ha az állam nem plafonálná a villany és gáz árát.