Elégedetlenek a Kovászna megyei pedagógusok amiért időszakonként koronavírus nyálteszteket kell végezni a tanulókon. Ezek miatt a pedagógus szakszervezet is tiltakozik, mutatott rá Kiss Imre. A háromszéki főtanfelügyelő az Agerpres hírügynökségnek kifejtette: sok problémát felvet, hogy az egészségügyi minisztérium rendelkezése szerint hétfőnként és csütörtökönként nyálteszteket kell végezni a tanulókon. Ennek gyakorlati kivitelezése nem lesz egyszerű ezért várják, hogy tisztázódjanak a felvetett problémák.

Kiss Imre szerint egyrészt tisztázni kell, hogy a nyálteszteket reggelente, az első órákban kell-e elvégezni hiszen nem ugyanaz a folyamat egy nagy iskolában, ahol például 1000 nyáltesztet kell elvégezni és egy kis tanintézményben ahol 10 vagy éppen 100 tesztet kell kiosztani. Másik probléma a szakiskolás diákok esetében merül fel hiszen amikor gyakorlati óráik vannak, reggel 8-kor az őket befogadó cégek székhelyén kell jelentkezzenek.

Kiss Imre
Kiss Imre háromszéki főtanfelügyelő | Fotók: Kovács Zsolt

A háromszéki főtanfelügyelő szerint azok a visszajelzések érkeztek hozza, hogy egyes pedagógusok undorítónak tartják a koronavírus nyálteszteket és nem szeretnének ezzel foglalkozni mivel nem tartozik a munkaköri leírásukba. Mások amiatt elégedetlenek, mert például egyetlen történelem órájuk van a héten egy adott osztályban és a reggeli nyáltesztelés éppen annak a tanórának az idejére esne, sorolta az elégedetlenségeket Kiss Imre.

Mint arról beszámoltunk az egészségügyi minisztérium közlése szerint a koronavírus nyálteszteket hétfőnként és csütörtökönként kell elvégezni a tanulókon. A tesztelést az osztályteremben végzi az egészségügyi szakszemélyzet vagy a tanintézeten belül erre kijelölt személyek. Ha egy gyerek gyorstesztjének eredménye pozitív lesz, el kell különíteni a többiektől, és azonnal értesíteni kell a szülőt és az iskola egészségügyi személyzetének vagy erre kijelölt alkalmazottnak igényelnie kell a megyei egészségügyi igazgatóságnál a tanuló PCR-tesztelését. Ugyanakkor az iskolai nyáltesztes szűréshez a megyei egészségügyi igazgatóságok és a tanfelügyelőségek meg kell szervezzék a tanintézetek személyzetének kiképzését is.

Címlapfotó: Agerpres