Nagy teher nehezedik a sepsiszentgyörgyi kórházra, amelyet ismét át kellett szervezni, hogy el tudják helyezni a nagyszámú koronavírus fertőzöttet, számolt be András Nagy Róbert, aki szerint az eddig meglévő ágyakat 32-vel bővítették, hogy minden fertőzöttet el tudjanak helyezni. Ez viszont azzal járt, hogy az egyik műtőt is át kellett alakítani intenzív terápiás osztállyá. Jelenleg 80 ágy van a Covid fertőző osztályon, 8 ágy a fertőző sebészeten és 12 ágy a fertőzötteket ellátó intenzív terápián és létrehoztak egy 15 ágyas osztályt a fertőzés gyanús eseteknek.

A koronavírus fertőzöttek ellátására más osztályokról orvosokat és egészségügyi asszisztenseket kellett áthelyezni. Jelenleg a közel 90 súlyos állapotban lévő fertőzöttet, akik közül sokan társbetegségekben is szenvednek 10 orvos lát el és további 2 orvos végez ügyeletet, egyikük Kézdivásárhelyről érkezik sepsiszentgyörgyi ügyeletre. A kórházigazgató szerint nagy teher nehezedik az egészségügyi személyzetre hiszen az esetek súlyossága miatt a fertőző osztályon is intenzív jellegű ellátás zajlik.

András Nagy Róbert kórházigazgató és Rosu Mátyás orvosigazgató | Fotók: Kovács Zsolt

András Nagy Róbert arra hívja fel a figyelmet, hogy a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház elérte a bővíthetősége határát, hiszen nem engedhetik meg, hogy tovább csökkentsék a nem Covid betegek ellátását végző osztályokat, például a maradék 8 intenzív terápiás ágyat fenn kell tartani a nem fertőzött betegek számára. A kórházigazgató szerint nagyon súlyos a helyzet és nem szeretnének oda jutni, hogy az orvosoknak kellene eldönteni, hogy kinek jut intenzív terápiás ellátás és kinek nem.

András Nagy Róbert segítségkéréssel fordult a háromszékiekhez: „viselkedjenek felelősen annak érdekében, hogy az egészségügyi ellátásra ne nehezedjen még nagyobb teher. A kórházból az látszik, hogy az oltottak sokkal kevesebben kerülnek betegen a kórházba mint az oltatlanok”, összegzett a kórházigazgató.