A prefektúra keddi tájékoztatása szerint Kovászna megyében az elmúlt 24 órában 77 új fertőzöttet azonosítottak és 5,96 ezrelékes a fertőzöttségi mutató. Kedden Háromszéken 1351 aktív fertőzött szerepelt a nyilvántartásban, a legtöbb Sepsiszentgyörgyön, ahol 596 fertőzöttet tartanak nyilván. A háromszéki megyeszékhelyen 9,33 ezrelékre nőtt a fertőzési mutató.

Kovászna megyében jelenleg Sepsikőröspatakon a legnagyobb a fertőzöttségi mutató 12,38 ezrelék. Árkoson a mutató 11,63 ezrelék, Bodokon pedig 8,12 ezrelék. A többi Kovászna megyei településen 8 ezrelék alatti, és nincs olyan közigazgatási egység, ahol nem regisztráltak fertőzöttet. Háromszéken az elmúlt 24 órában 4 halálesetet regisztráltak koronavírus fertőzéshez köthetően.

Koronavírus oltás
Koronavírus elleni oltás | Fotók: Kocsis B. János

A prefektúra keddi jelentése szerint az elmúlt 24 órában 328 adag oltást használtak fel: 78 személy kapta meg az első, 67 a második, 67 pedig a harmadik adagot. Ugyanakkor 116 személy az egydózisú Johnson&Johnson vakcinát igényelte. Háromszéken csökkent az oltakozási kedv, hiszen múlt héten naponta mintegy ezren oltakoztak.

Az oltottak arányát tekintve, Kovászna megye országos szinten a sereghajtók között van
A 19,3 milliós romániai lakosság körében az átoltottsági arány jelenleg 36,5 százalék – tájékoztatott kedden az oltási kampányt koordináló bizottság elnöke. Valeriu Gheorghiță szerint november elsejéig több mint 7 053 000 személyt oltottak be legalább egy dózissal, ebből több mint 6,3 millióan teljeskörűen be vannak oltva.
Bukarestben az oltásra jogosult lakosság több mint 62%-a van beoltva, és a sorban Kolozs megye következik, ahol az átoltottság 55 százalékos. További 13 megyében 40 és 50 százalék közötti az átoltottság. Kovászna megye az országos utolsók között van Suceava, Bákó, Botoșani és Giurgiu megyékkel, ahol alig 25 és 30 százalék közötti az oltottak aránya, számolt még be az oltáskampány koordinátora.