Magyarország kormánya 20 erdélyi kórháznak adományozott lélegeztetőgépeket, noninvazív lélegeztetéshez szükséges maszkot és koronavírus fertőzöttek kezelésénél használatos Favipiravir gyógyszert. A háromszéki kórházak vezetői pénteken a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház udvarán vették át az adományt Tóth László csíkszeredai főkonzultól.

Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezetője az adomány átadásakor arról számolt be, hogy a sepsiszentgyörgyi megyei sürgősségi kórház 2 lélegeztetőgépet, 200 „CPAP maszkot” és 300 doboz Favipiravir gyógyszert kapott. A kézdivásárhelyi kórház 1 lélegeztetőgépet, 30 CPAP maszkot és 100 doboz Favipiravir gyógyszert vett át. A Baróti Városi Kórház pedig 1 lélegeztetőgépet, 30 CPAP maszkot és 50 doboz Favipiravir gyógyszert kapott az anyaországi adományból.

Erdély-szerte húsz kórházba jött adomány, Kovászna megyében három kórházba hoztunk gépeket és gyógyszereket. Fontos, hogy ott, ahol magyarok élnek és ahol a Magyar Kormány segíteni tud, ott segítsen. Bízunk abban, hogy ezek az eszközök és gyógyszerek hozzájárulnak ahhoz, hogy itt, Háromszéken is maga mögött tudja hagyni a közösség a járvány negyedik hullámát” – emelte ki Tóth László főkonzul, aki ugyanakkor oltakozásra biztatta a háromszékieket.

Köszönjük Magyarország Kormányának, hogy újból segített a bajban, hiszen az elmúlt másfél-két évben többször is segítségünkre siettek, kiegészítve a koronavírus-járvánnyal szemben kifejtett, helyi szintű erőfeszítéseinket. Meggyőződésem, hogy az oltás a megoldás. Fontos a maszk és a távolságtartás, ugyanakkor arra biztatunk mindenkit, kérjék a védőoltást, hogy tudjuk legyőzni a koronavírus-járvány negyedik hullámát” – hangsúlyozta Tamás Sándor háromszéki tanácselnök.

András Nagy Róbert sepsiszentgyörgyi kórházigazgató elmagyarázza, hogyan működik a lélegeztetőgép és a speciális maszk | Fotók: Kovács Zsolt

Az adomány lélegeztetőgépek, speciális maszkok és gyógyszerek átvételekor Dr. Madaras Szilárd-Kálmán, a kézdivásárhelyi kórház orvosigazgatója rámutatott: a koronavírus az egész szervezetet megtámadja, de főleg a tüdővel vannak problémák és a lélegeztetőgép azoknál a pácienseknél segít, akiknél súlyos a légzési elégtelenség. A noninvazív lélegeztetéshez szükséges maszkot (CPAP) az enyhébb lefolyású fertőzéssel küzdő betegeknél tudják használni. A Favipiravir pedig egy új gyógyszer, amit nehezen lehet beszerezni, az enyhe és közepesen súlyos betegség esetén alkalmazható, de csak a betegség első stádiumában – részletezte az orvosigazgató.