„Szakmai ügyekben az orvosoknak kellene érvelniük és óriási egyéni és kollektív felelősségük van abban, hogy idáig jutottunk”, állapította meg Ráduly István. A Kovászna megyei prefektus keddi sajtótájékoztatóján kifakadt azokra az oltásellenes orvosokra, akik szétverik az egyébként jól megszervezett oltáskampányt. Ugyanakkor elutasítja azokat a panaszokat, hogy sorban kell állni a hidegben az oltásközpontok előtt, mivel az elmúlt hónapokban lett volna lehetőség sorban állás nélkül oltakozni.

Annyian haltak meg mint négy háromszéki város lakossága együttvéve!

„Kezdjük a számokkal, mert azok nem hazudnak: ezelőtt két hónappal Kovászna megyében még 15 aktív fertőzött volt, ezelőtt egy hónappal már 190 és ma már jóval 1000 felett járunk”, mondta Ráduly István. A prefektus rámutatott: Háromszéken eddig több mint 400 ember halt meg koronavírus fertőzés következtében és ez több mint Bikfalva, Bita vagy éppen Bélmező lakossága. Románia-szerte már 45 ezer körül jár a halottak száma a járvány kezdete óta, folytatta a háromszéki prefektus aki felhívta a figyelmet, hogy az országban eddig elhunytak száma annyi mint Kézdivásárhely, Kovászna, Barót és Bodzaforduló lakossága együttvéve.

„Minden nap kihal egy Kálnok nagyságú falu, minek kell még történnie, hogy rájöjjünk, hogy az oltás a megoldás? Világszerte beoltottak csaknem négymilliárd embert! Ha a mellékhatásokról az interneten terjedő meséknek egy százaléka igaz lenne, és az a beoltottak egy századát érintené, az is 400 ezer embert jelentene. Csak hallottunk volna valamit róluk!” – fakadt ki a háromszéki prefektus.

Az oltásellenes orvosok ne az állam pénzén folytassanak kampányt!

„Felfogni nem tudom, hogy az emberek miért annak az egy-két orvosnak hisznek, akik saját tudományukat megtagadva, oltásellenes propagandát folytatnak, és azt sem értem, hogy miért tűrik meg ezeket az orvosokat állami fizetésen”, fogalmazta meg bírálatát Ráduly István, aki szerint ha egy orvos ellene megy a hivatalos egészségügyi politikának, az menjen magán praxisba és ne az állam pénzén folytasson kampányt az állam célkitűzéseivel szemben.

Ráduly István prefektus

A háromszéki prefektus fontosnak tartotta leszögezni, hogy az orvosok elsöprő többsége éjjel-nappal dolgozik, hogy ellássa az egyre nagyobb számú koronavírusos beteget és másokat. Véleménye szerint ezeknek az orvosoknak több nyilvános szerepet kellene vállalniuk az oltás népszerűsítésében és nem kellene hagyják, hogy „néhány rendszer- és minden-ellenes kollégájuk szétverje az egyébként jól megszervezett oltási kampányt.

Háromszéken is sorban állnak az oltóközpontok előtt

A szigorító intézkedések hatására és mert a zöld igazolvány több szabadságot ad, Kovászna megyében is megnőtt az oltási hajlandóság. Az elmúlt 24 órában közel 1000 oltóanyagot használtak fel, ebből első oltás 321, második oltás 63, az egydózisú Johnson&Johnson oltást 416 személy igényelte és a harmadik oltást 175 háromszéki kérte.

Ráduly István fontosnak tartja, hogy Háromszéken is megnőtt az oltási hajlandóság és nagy számban jelentkeznek az oltásközpontoknál az emberek. Ugyanakkor visszautasítja azok panaszát, akik sérelmezik, hogy az oltásközpontok előtt a hidegben kénytelenek várakozni. Rámutatott: az elmúlt hónapokban az oltás mindenütt elérhető volt iratkozás és sorban állás nélkül oltakozni.

A háromszéki prefektus leszögezte: „lehet azon vitatkozni, hogy hány kórház kellett volna épüljön, de most egyszer ebből a válságból kell kilábalni. Amúgy, semmilyen ellátottság mellett nem észszerű, hogy azért kezeljenek százakat hetekig napi több száz euróból a kórházak intenzív osztályán, mert ők elutasítottak egy néhány eurós vakcinát”, fogalmazta meg Ráduly István.