Klaus Iohannis államfő csütörtök este bejelentette, hogy október 25-től, hétfőtől minden évfolyam számára vakációt rendelnek el, a kényszerszünet két hétig tart. Hozzátette: a romániai társadalomnak meg kell értenie, hogy oltással állítható meg a pandémia, de amíg erről mindenki meggyőződik, szigorító intézkedéseket vezetnek be az oltatlanokkal szemben.

Klaus Iohannis arra hívta fel a figyelmet, hogy míg a magas, 70-80 százalékos átoltottsággal rendelkező nyugat-európai országokban lazítanak a szabályokon, Romániában „igazi katasztrófa” uralkodott el. A hétfőtől érkező szigorítások elsősorban az oltatlanokat célozzák.

A lakhelyünkön kívül mindenhol kötelező lesz a maszk viselése, kültéren, beltéren egyaránt. Emellett éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be, kivételt csak az oltottak és azok jelenthetnek, akiknek komoly indokuk van elhagyni a lakásukat – például éjszaka dolgoznak, és ezt bizonyítják is. Emellett a legtöbb hely látogatását Covid-igazolvány felmutatásához fogják kötni, enélkül szinte sehová sem lehet majd belépni.