Kiugróan sok koronavírus fertőzöttet azonosítottak Háromszéken, ezzel a megyében – az országban utolsóként – a fertőzöttségi mutató átlépte a 3 ezreléket és vörös zónává vált. A Kovászna megyei prefektúra vasárnapi jelentése szerint az elmúlt 24 órában összesen 168 tesztet végeztek és ezek során rendkívül sok, 123 fertőzöttet azonosítottak. Ez azt jelenti, hogy az elvégzett tesztek 73 százaléka mutatott pozitív eredményt. Ennek következményeként 3,52 ezrelékes lett a 14 napra számolt fertőzöttségi mutató.

Háromszéken jelenleg 797 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, akikből legtöbben, 694-en otthoni elszigetelésben lábadoznak. A háromszéki kórházakra ugyanakkor nagy nyomás nehezedik mert a koronavírus fertőzötteknek elkülönített ágyak java része foglalt. Legnagyobb gond az, hogy a kritikus állapotban lévő fertőzöttek számára 9 intenzív terápiás ágy áll rendelkezésre ám mindegyik foglalt.

A prefektúra tájékoztatása szerint Nagypatakon a legmagasabb a fertőzési mutató, az ezer lakosra vetített incidencia 8,70, Bodokon az incidencia 8,11 ezrelék, Kovászna városban 6,75 ezrelék és Árkoson a fertőzöttségi mutató 6,41 ezrelék. Szám szerint a legtöbb fertőzöttet, 373 személyt Sepsiszentgyörgyön tartják számon, a megyeszékhelyen 5,84 ezrelék a fertőzöttségi mutató.

Egy városnyi fertőzött, egy falunyi halott

Kovászna megyében a koronavírus járvány kitörése óta megfertőzöttek száma meghaladta a tízezret. A prefektúra összesítése szerint Háromszéken az eddig igazolt esetek száma 10.060-ra emelkedett vasárnapra.

Ez egy Kovászna városnyi fertőzöttet tesz ki a pandémia kitörése óra. A járvány kezdete óta Kovászna megyében 375 személy halálát okozta a kór és egyikük sem volt beoltva. Érzékeltetésképpen ez azt jelenti, hogy koronavírushoz köthetően egy Bikfalva méretű településnyi háromszéki hunyt el a járvány kitörése óta. A prefektúra összesítése szerint a járvány kezdete óta 8644 háromszéki beteg gyógyult fel a fertőzésből.

Mint ismert Háromszéken alacsony az oltási hajlandóság. Az oltáskampány kezdete óta 83.303 dózis vakcinát használtak fel és az oltás második adagját 33.965 személy kapta meg, további 7021 személyt a családorvosok egydózisú oltással immunizáltak és a harmadik oltást 3065 személy kapta meg.

A Kovászna megyei prefektúra naponta frissülő, hivatalos koronavírus tájékoztatója IDE kattintva olvasható!