Az elmúlt hétvégeken „kölcsönrendőrök” segítségével több száz háromszéki tanulóvezetőnek volt lehetősége letenni a gyakorlati vizsgát és a vizsgamaraton folytatódik, a következő hétvégén Kézdivásárhelyen szerveznek tömeges tesztelést.

Mint arról beszámoltunk Háromszéken mintegy ezren várakoznak arra, hogy a sikeres elméleti vizsga után hosszú hónapok várakozása után letegyék a gyakorlati próbát is. A Kovászna megyei Gépjármű-bejegyzési és Jogosítvány-kibocsátó Hivatal (SPCRPCIV) személyzete viszont nem tud olyan ütemben vizsgáztatni mint amennyire igény lenne, hiszen egy átlagos héten helyi vizsgabiztosokkal mintegy 90 tanulóvezető teszi le a vizsgát.

Rico Racoviță a hivatal vezetőjének kezdeményezését felkarolta a prefektúra is és az elmúlt hétvégeken Vaslui illetve Maros megyei vizsgabiztosok érkeztek Sepsiszentgyörgyre és felpörgették a vizsgáztatás ütemét, hiszen akár 230-250 tanulóvezetőnek adtak lehetőséget a gyakorlati próba letételére. Bár első alkalommal gyorsan beteltek a helyek, a múlt hétvégén szervezett vizsgamaratonra már nehezebben jelentkeztek a tanuló vezetők.

Ennek az lehet a magyarázata, hogy egyesek attól tartanak, hogy a „kölcsönrendőrök” szigorúbban vizsgáztatnak mint a helybéliek. A gyakorlat ugyanakkor nem ezt mutatja, hiszen egyrészt a más megyékből érkező vizsgabiztosok nem ismerik annyira a várost mint a helybéliek, ezért inkább a főutakon vezetik a vizsgázókat, nem kalandoznak be a mellékutcákba. Másrészt az elmúlt két vizsgamaraton átmenési aránya 80-85 százalékos volt, ami jobb eredmény mint a háromszéki átlag 60 százalékos átmenési arány.

Kézdivásárhelyen vizsgáztatnak, Sepsiszentgyörgyön gépjármű beíratásban segítenek

A most következő hétvégén, október 16 és 17-én újra visszatérnek a Vaslui megyei vizsgabiztosok, akik a helybéliekkel közösen ezúttal Kézdivásárhelyen szerveznek gyakorlati vizsgát, tájékoztatott Erdély András. A prefektus szóvivője szerint szombaton és vasárnap mintegy 130 tanulóvezető tudását mérik fel az utakon. Erre a vizsgamaratonra a hét folyamán lehet iratkozni naponta 8.30 és 16 óra között lehet a megyei Gépjármű-bejegyzési és Jogosítvány-kibocsátó Hivatal (SPCRPCIV) sepsiszentgyörgyi székhelyén.

Ezen a hétvégén a Vaslui megyei rendőrök a gépjármű beíratásban is segítenek így szombaton és vasárnap is nyitva tart a hivatal. Időpontot a gépjármű beíratásra online lehet kérni EZEN a honlapon.

Jelentősen lerövidül a várakozási idő

Rico Racoviță szerint a következő időszakban Bákó megyéből is érkeznek „kölcsön rendőrök” és a maratoni vizsgáztatások által év végéig eljutnak oda, hogy az eddigi 2-3 hónapos várakozási idő 2-3 hétre rövidül, azaz a háromszékiek a sikeres elméleti vizsga után gyorsan letehetik a gyakorlati próbát is és megszerezhetik a hajtási jogosítványukat. Akinek pedig nem sikerül a vizsgája, annak esélye van viszonylag gyorsan újabb időpontot foglalni, hogy újra próbálkozhasson.