Járványügyi szempontból országos szinten még csak Kovászna és Hargita megyék minősülnek zöld zónának. Mindkét két székely megyében emelkedőben van a koronavírus fertőzöttek száma ám (még) 2 ezrelék alatt van a 14 napra számolt fertőzöttségi mutató. Az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) keddi adatai szerint Kovászna megyében a 14 napra számolt új koronavírus fertőzések ezer lakosra vetített aránya 1,88 ezrelék. Háromszéken az elmúlt 24 órában 161 PCR és 135 gyorstesztet végeztek és ezek során 34 új fertőzöttet azonosítottak.

A prefektúra tájékoztatása szerint Kovászna megyében jelenleg 405 aktív fertőzöttet tartanak nyilván. A háromszéki kórházakban 62 koronavírus-fertőzötteknek elkülönített ágy van, amelyekből 40 foglalt. A sepsiszentgyörgyi kórház intenzív osztályán öt ágy van koronavírus fertőzötteknek és valamennyi foglalt. Három Kovászna megyei településen haladta meg a fertőzési mutató a 3 ezreléket, a legmagasabb fertőzöttséget Kovászna városban jegyzik, ahol 50 fertőzött van, így az ezer lakosra vetített incidencia 4,56. Sepsiszentgyörgyön 226 fertőzöttet tartanak számon, így a megyeszékhelyen 3,54 ezrelékes a fertőzöttségi mutató, míg Sepsibodokon a 8 igazolt fertőzött 3,09 ezrelékes incidenciát eredményezett.

koronavírus fertőzött
Koronavírus fertőzöttet szállítanak a sepsiszentgyörgyi kórházba | Fotó: Kovács Zsolt

Kovászna megyében az oltáskampány kezdete óta 79.615 dózis oltást használtak fel, 33.744 személy kapta meg az oltás második adagját is. 6.134 személyt a családorvosok egydózisú oltással immunizáltak és a harmadik oltást 1221 személy kapta meg, derült ki a prefektúra keddi jelentéséből.

Háromszéken nem kerül nagyszámú súlyos fertőzött a kórházba

A legsúlyosabb állapotban lévő koronavírus fertőzötteket kezelő sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház igazgatója, András Nagy Róbert érdeklődésünkre elmondta: az országos szinten rekord magas fertőzöttségi mutatókat látva meglepő, hogy Kovászna megye járványügyi szempontból még a zöld zónában van ám abban bízik, hogy Háromszéken továbbra sem emelkedik olyan magasan a járványgörbe mint a nagyobb hazai városokban.

András Nagy Róbert
András Nagy Róbert sepsiszentgyörgyi kórházigazgató | Fotó: Kovács Zsolt

A kórházigazgató szerint a háromszéki helyzethez sok tényező hozzájárul: egyrészt a megye vidéki jellege miatt kisebb az agglomeráció és így kevesebb az emberek közti interakció. András Nagy Róbert szerint nem a tesztelés ütemével magyarázható a helyzet, hiszen a kórházból kitekintve valósnak tűnnek az adatok, ugyanis nem érkeznek nagy számban súlyos állapotú fertőzöttek, jelenleg 40 fertőzött beteget ápolnak a sepsiszentgyörgyi kórházban.

Háromszék vidéki térség kevés interakcióval

A jelenségre a Kovászna megyei prefektúrától is kértünk magyarázatot. Érdeklődésünkre Ráduly István kormánybiztos álláspontját Erdély András szóvivő közvetítette. Ez szerint az országos átlagnál alacsonyabb fertőzöttségi mutató egyik magyarázata, hogy Kovászna megye vidéki berendezkedésű és a falvakban lényegesen kevesebb az interakció ezért nehezebben terjed a fertőzés mint a nagyvárosokban. A prefektus álláspontja, hogy a háromszéki polgárok öntudatosak és betartják a kormány által bevezetett korlátozásokat.

Ami a tesztelés ütemét illeti a a prefektus leszögezte: Háromszéken van szakember és megfelelő kapacitás a koronavírus elleni tesztelésre, nincs fennakadás, nem fordult elő, hogy ne tesztelték volna azt akinek erre szüksége lett volna. Hozzátette: nem szakember ezért nem tudja megítélni, hogy mennyit kellene tesztelni ám azt biztosan állítja, hogy minden kérdéses esetet letesztelnek.

Ráduly István
Ráduly István háromszéki prefektus

A Kovászna megyei prefektúra azt ajánlja a lakosságnak, hogy viselkedjenek felelősségteljesen és tartsák tiszteletben a hatóságok által hozott szabályokat. Ennek érdekében kérik, hogy nyilvános helyeken viseljék az orrot és a szája takaró védőmaszkot, kerüljék a zsúfolt helyeket és

a családi összejöveteleken is tartsák tiszteletben a fizikai távolságtartás szabályait, a lehető legnagyobb mértékben korlátozzák a kapcsolatot a szűk családi körön kívüli személyekkel és csak hivatalos forrásból tájékozódjanak, például ERRŐL az oldalról.