Az elmúlt egy hét során 7 koronavírus-fertőzéshez köthető elhalálozás történt a sepsiszentgyörgyi kórházban, számolt be a szerdai sajtótájékoztatón András-Nagy Róbert kórházigazgató. Az elhunytak életkora 59 és 80 év között van, nem kaptak koronavírus elleni oltást.

Az elmúlt egy hét során 22 koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált beteg hagyta el gyógyultan a kórházat, mondta az igazgató aki rámutatott: akkor is hazaengedik a beteget, ha a tesztje még pozitív, ha otthonában van lehetőség az elkülönítésre. Jelenleg a kórházban 41 koronavírus-fertőzött beteget ápolnak. A fertőző osztályon 32 beteget kezelnek, a többség súlyos állapotban van, mindenki oxigénpótlásra szorul, közülük hárman kapták meg a vakcinát. Az intenzív terápiás osztályon hat beteget kezelnek nagyon súlyos állapotban, közülük egy szorul lélegeztetőgépre, három esetben alkalmazzák a non-invazív pozitív nyomású lélegeztetést. Az intenzív osztályon levő betegek közül senki sem kapta meg az oltást.

András Nagy Róbert
András Nagy Róbert sepsiszentgyörgyi kórházigazgató | Fotó: Kovács Zsolt

András-Nagy Róbert aggasztónak tartja, hogy a fertőzöttek többsége a betegség előrehaladott szakaszában, súlyos állapotban jelentkezik a sürgősségen. Felhívja a figyelmet, hogy mindenképpen szükséges orvosi véleményt kérni, hogy a fertőzés ne hatalmasodjon el. Az oltás hatása kimutatható, azok esetében, akik megkapták a vakcinát, könnyebb a lefolyás, soha nem kerülnek az intenzív terápiás osztályra, kevésbé agresszív kezelés után hamarabb hazamehetnek.

Egyelőre megbirkózunk a helyzettel, reménykedünk, hogy nem rosszabbodik, mondta az igazgató. Hosszabb- két-három hetes – szabadságra nem engedik el a kórházi alkalmazottakat, de két-három napra igen, hogy pihenhessenek, azzal a feltétellel, hogy ha szükség van rájuk, visszahívják őket. Kétnaponta újraértékelik a helyzetet, szükség szerint csoportosítják az ágyakat, az alkalmazottakat, a fertőzőn és az intenzív terápián már növelték az asszisztensek számát.

A szakorvos dönti el, mi a sürgősség

Az erre a hétre beütemezett műtéti beavatkozásokat, kivizsgálásokat elvégzik, jövő héttől a nem sürgősségnek minősülő ellátást halasztják. Az igazgató elmondta, minden esetben a szakorvos dönti el, mi minősül sürgősségnek. Ha a halasztás életet veszélyeztet, súlyosbítja a betegség lefolyását, akkor nem napolják el. Általában a krónikus sérv, epehólyag, mandula, szürke hályog műtéteket halasztják.

András-Nagy Róbert azt javasolja a betegeknek, egyeztessenek a háziorvossal, kérjenek időpontot a járóbeteg-rendelőintézetben, ahol nem korlátozott az ellátás, a szakorvos eldönti, hogy halasztható vagy sem a kivizsgálás, beavatkozás. Ha az átütemezés kárt okozna, sürgősségként kezeljük, meg kell találni az egyensúlyt, hogy a betegellátás minél kevésbé sérüljön, szögezte le az igazgató. Hozzátette, a onkológiai, hematológiai, reumatológiai kezeléseket, műtéteket, a dialízist, semmiképp nem halasztják, a várandós kismamák követése is zavartalanul zajlik.