Elektromos autóbuszokat vásárol, korszerű buszmegállókat létesít, újraszervezi a tömegközlekedési rendszerét, kerékpárutakat és járdákat épít, utakat javít Sepsiszentgyörgy önkormányzata a mobilitási program keretében. A 127 millió lej értékű beruházások 2023 végéig valósulnak meg. Jelenleg készülnek a műszaki és év végén indulnak a közbeszerzési eljárások a munkálatok leszerződésére, tájékoztatott a sepsiszentgyörgyi önkormányzat sajtóirodája.

Korszerű tömegközlekedési rendszert alakítanak ki

Megújítják és újragondolják a sepsiszentgyörgyi tömegközlekedési rendszert, aminek érdekében egyrészt 12 környezetkímélő elektromos autóbuszt vásárolna. Ezek csendes, környezetkímélő járművek, alacsony padlóval, hogy kerekesszékkel, babakocsival is könnyen fel lehessen szállni rájuk, illetve fűtéssel és klímaberendezéssel és elektronikus tájékoztató táblákkal lesznek felszerelve. Titesz Zoltán a Multitrans közszállítási vállalat vezetője korábban elmondta: a jelenleg használatos autóbuszok többsége elöregedett, több mint 20 évesek és a legújabbakat is használtan vásárolták külföldről néhány évvel ezelőtt.

elektromos autóbusz

A Multitrans vállalat székhelyét, garázsait és műhelyeit a szépmezői Ipari parkba költöztetik, az ugyanis jelenleg a városközponthoz közel, a központi piac szomszédságában van. Mint arról beszámolunk az önkormányzat egy másik projekt keretében a közszállítási vállalat és a közüzemek városközponti székhelyének felszámolása után a területre egy korszerű vásárcsarnokot, emeletes garázst és parkot épít.

A pályázat részeként korszerűsítenek több mint 60 buszmegállót és építenek egy végállomást a Gólya utcában. Az összes buszmegálló LCD információs kijelzővel amely jelzi a busz érkezésének idejét, videómegfigyelő rendszerrel és WiFi-vel lesz felszerelve. Emellett elhelyeznek több jegyautomatát, de buszjegyeket online is meg lehet majd vásárolni és telefonon is be lehet mutatni. Ugyanakkor egy új buszállomást építenek a város Brassó felülöli bejáratához a Păiş David úton, ahol a megyeközi autóbuszok leteszik az utasokat, akik onnan a környezetkímélő városi buszokra átülve eljuthatnak a város különböző részeibe.

Buszmegálló látványterv
Új sepsiszentgyörgyi buszmegálló látványterve

Az új tömegközlekedési rendszer kialakításával együtt beüzemelnek egy számítógépes forgalomirányítási rendszert is a városban. Ennek érdekében több útkereszteződést közlekedési lámpával szabályoznak. A megfigyelő és adatgyűjtő rendszerrel ellátott forgalomirányítási rendszer bevezetése lehetővé teszi a járműforgalom és a buszjáratok valós idejű felügyeletét és az autóbuszok közlekedésének előnyben részesítését. Az város vonzáskörzetének növekedése miatt a buszok hosszabbított útvonalakon is közlekednek majd.

Utakat korszerűsítenek, új kerékpárutakat létesítenek és bérelhető biciklik is lesznek

A mobilitási projekt részeként felújítják a tömegközlekedési járművek útvonalán lévő útvonalak egy részét, így korszerűsítik a Gyár utcát, Grigore Bălan tábornok utcát, Nicolae Iorga utcát, Csíki utcát, Stadion utcát, ugyanakkor az Oltmező utcában és a Păiș David utcában járdákat is építenek.

Bővítik a bicikliút-hálózatot is, így a jelenlegi útfelújítások már ezek kialakításával történnek. Emellett egy új, gyalogosokat és kerékpárosokat is szolgáló Olt-híd is megépül a Kis utca, azaz a Păiș David úton az új buszmegálló, és a Nicolae Iorga utca között. Megközelítőleg 7 kilométer hosszú aszfaltozott bicikliút épül az Olt folyó töltésén, Kilyéntől Árkos patakáig. Az Oltmező utcában és a Păiș David utcában is kerékpársávot alakítanak ki, előbbi az újonnan épült Sepsi Aréna előtti körforgalomnál már kialakított bicikliúthoz fog kapcsolódni. Mindezek mellett 230 bérelhető kerékpárt helyeznek ki Sepsiszentgyörgyön 17 különböző lerakóhellyel, amelyek elektronikus jegyváltókkal, a kerékpárok pedig intelligens követővel lesznek felszerelve.

SepsiBusz megálló | Fotó: Observatorul de Covasna
A környező falvakra is kiterjesztenék a sepsiszentgyörgyi tömegközlekedést

Sepsiszentgyörgy jelenleg futó mobilitási pályázatának kibővítéseként jelenleg készül a háromszéki megyeszékhely és 13 környező község mobilitási terve. Antal Árpád polgármester a Sláger Rádió érdeklődésére elmondta: a városfejlesztési tervet készítő csapat dolgozik a Sepsiszentgyörgy, Árkos, Sepsikőröspatak, Gidófalva, Kökös, Uzon, Réty, Illyeflava, Málnás, Bodok, Bükszád, Mikóújfalú, Maksa és Előpatak mobilitási tervén.

Ez alapján lehet létrehozni a Sepsiszentgyörgy „metropolisz övezetet” amelynek területére ki lehet terjeszteni a sepsiszentgyörgyi közszállítást. Antal Árpád kifejtette: környezetkímélő, elektromos buszokkal szeretnének járatokat indítani a környező falvakba is, hogy legyen amivel az iskolába járó gyerekek és munkába járó felnőttek közlekedjenek.

Ez jelenleg azért nem valósulhat meg mert az érvényben lévő törvénykezés nem engedi, hogy egy település közszállítási vállalata más közigazgatási egység területén tevékenykedjen. A „metropolisz övezet” létrehozása révén viszont ki lehet alakítani egy regionális közszállítást, de más közös fejlesztési projekteket is meg tud valósítani Sepsiszentgyörgy a környező falvakkal, mondta Antal Árpád.