Sepsiszentgyörgyön csütörtökön ugyan 1,27 ezrelékes a 14 napra számolt koronavírus fertőzési mutató ám a Kovászna megyei Közegészségügyi Igazgatóság és a Székely Mikó Kollégium vezetősége úgy döntött, az iskola V-XII. osztályos diákjai hétfőtől két hétig online tanulnak. Ezzel az intézkedéssel próbálják megelőzni egy fertőzési gócpont kialakulását és megfékezni a tanárok és diákok körében növekvő esetszámokat.

A kormány érvényben lévő rendelkezése értelmében akkor vezetik be a távoktatást, ha az adott településen a fertőzési mutató meghaladja a 6 ezreléket, illetve egy fertőzött diák esetén az osztályból a be nem oltottak kerülnek 14 napra online oktatásba, emlékeztetett Sztakics Éva. A Székely Mikó Kollégium igazgatója a Sláger Rádiónak kifejtette, a sepsiszentgyörgyi iskolában négy osztály került már online oktatásba, és folyamatosan jelennek meg újabb és újabb esetek.

Sztakics Éva
Sztakics Éva a Székely Mikó Kollégium igazgatója

Ugyanakkor a Székely Mikó Kollégium hét pedagógusa bizonyítottan megfertőződött, de többen várják a teszt eredményét, mert koronavírus-fertőzésre utaló tüneteik vannak. Ezért a közegészségügyi igazgatósággal úgy döntöttek, figyelembe véve, hogy túl sok a fertőzés, hétfőtől két hétre az általános iskola felső tagozata és a líceumi osztályok diákjai otthonról online vesznek részt az órákon.

“Nálunk sincs több eset, mint bárhol a városban, viszont mi nagyon sokat tesztelünk és ha a pedagógusoknál jelentkeznek a tünetek, azonnal tesztelnek. Sok esetben előfordult, hogy a gyorsteszt a tünetek ellenére negatív volt, miután a tünetek nem szűntek, kérték a PCR-tesztet, ami igazolta a vírus jelenlétét. Azért döntöttük így, hogy a fertőzés terjedését megállítsuk, hogy megelőzzük a gócpont kialakulását”, szögezte le Sztakics Éva.

Hozzátette: másik ok, hogy sok a fertőzött pedagógus, nem tudják személyes jelenléttel megtartani az órákat, viszont akinek enyhülnek a tünetei, otthonról online bekapcsolódhat az oktatásba. Sztakics Éva leszögezte, a Székely Mikó Kollégium elemi tagozatos diákjai továbbra is bejárnak az iskolába és naponta hőmérővel ellenőrzik, hogy van-e lázuk.