Háromszéken is berobbant a koronavírus járvány negyedik hulláma: míg a nyár folyamán szinte senki nem jelentkezett a sepsiszentgyörgyi kórház sürgősségén koronavírusra utaló tünetekkel, jelenleg napi 10-12 beteg érkezik, számolt be szerdai sajtótájékoztatón András-Nagy Róbert. A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház menedzsere elmondta: Kovászna megyében kidolgozták a fertőzött és nem fertőzött betegek kórházak közti elosztásának forgatókönyvét, amelyben figyelembe vették a rendelkezésre álló infrastruktúrát és felszereltséget, hogy a betegeket megfelelően tudják követni és kezelni.

Minden háromszéki kórház kiveszi a részét a betegellátásból, mutatott rá András-Nagy Róbert aki szerint a különböző fertőzéses betegeket – például a hepatitisz A betegségben szenvedőket – a Kovászna városi kórházba irányítják, a középsúlyos és kevésbé súlyos koronavírus fertőzötteket a kézdivásárhelyi és a baróti kórház veszi át, míg a sepsiszentgyörgyi kórház a sürgősségeket és a nagyon súlyos eseteket látja el.

András-Nagy Róbert szerint amikor a koronavírus-járvány harmadik hulláma a tavasz végén lecsengett a kórházak átszervezték az intenzív terápiás osztályaikat. A sepsiszentgyörgyi kórházban fenntartották ugyan a Covid és Non-Covid intenzív terápiás osztályokat, de a koronavírus fertőzötteknek csak három ágyat különítettek el, amit most a negyedik hullám kezdetén ötre bővítettek. A kórházigazgató szerint arra törekednek, hogy minél kevésbé korlátozzák a rendes betegellátást ám ha a koronavírus fertőzések száma növekszik 10 – 15-re kell emeljék az ágyak számát a koronavírus fertőzöttek intenzív terápiás osztályán. Ez viszont azzal jár, hogy csökkenteni kell a nem-fertőzötteket ellátó osztályon az ágyak számát. Ez azzal járhat, hogy a sürgősségi beavatkozásokat elvégzik, de kénytelenek lesznek halasztani a beütemezett műtéteket.

Felfüggesztik a beteglátogatást

Csütörtöktől a sepsiszentgyörgyi kórház minden osztályán felfüggesztik a beteglátogatást. A koronavírus fertőzött betegeket viszont szigorú szabályok betartásával lehet látogatni. Ennek magyarázata az, hogy a koronavírus fertőzötteket látogatók teljes védőöltözetet kell magukra vegyenek ám a többi beteg látogatója védőöltözet hiányában terjesztheti vagy elkaphatja a fertőzést.

Egy hét alatt öt haláleset koronavírus miatt

A sepsiszentgyörgyi kórházban két hete még csak két fertőzöttet ápoltak ám jelenleg már 28 koronavírus fertőzöttet kezelnek és további 5 esetben fennáll a fertőzés gyanúja. A fertőzöttek közül négyen be vannak oltva, esetükben közepes súlyosságúak a panaszok. A bennfekvők közül húszan szorulnak oxigénpótlásra. Az intenzív terápián 5 fertőzöttet kezelnek, közülük senki nincs beoltva.

András Nagy Róbert
András Nagy Róbert sepsiszentgyörgyi kórházigazgató | Fotó: Kovács Zsolt

András-Nagy Róbert szerint a sepsiszentgyörgyi kórházban az elmúlt egy hét alatt 5 koronavírus-fertőzéshez köthető haláleset történt, az elhunytak nem voltak beoltva. A kórházigazgató kiemelte egy 33 éves férfi esetét akinél koronavírus-fertőzés mellett csak cukorbetegségre utaló tüneteket és enyhe elhízást állapítottak meg. A férfi a Kovászna városi kórházba jelentkezett, és az orvosok hiába figyelmeztették, hogy állapota súlyos, visszautasította a beutalást. Két nap után a sepsiszentgyörgyi sürgősségre került és azonnal az intenzív terápiára utalták de hat óra múlva életét veszítette.