„Köszönöm Istenem! Végre szabadok!” ezt írta Facebook bejegyzésében Beke Csilla, a terrorizmus vádjával elítélt Beke István felesége. A Brassói Bíróság már június 11-én Beke István és Szőcs Zoltán szabadon bocsátásáról döntött alapfokon. Az ügyészség az alapfokú döntést megfellebbezte, ezt azonban ma (hétfőn) elutasította a bíróság, így a két kézdivásárhelyi férfi kiszabadult a börtönből.

Beke István és Szőcs Zoltán családjai már úton vannak, hogy haza hozzák a férfiakat, számol be a közösségi oldalon Fejér László Ödön szenátor. Bebizonyosodott, hogy vannak olyan bírók, akik nem félnek és az igazság oldalán állnak, így hozzák meg ítéleteiket, fogalmazta meg a kézdivásárhelyi szenátor.

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi, illetve erdélyi elnöke, Beke István és Szőcs Zoltán 2020 májusa óta kérhette a feltételes szabadon bocsátást, miután 2018 július 4-én 5-5 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte őket a bukaresti legfelsőbb bíróság, terrorista cselekmények, illetve ezekre való felbujtás miatt. A börtönbizottság minden alkalommal támogatta a szabadon bocsátásukat, a jó magaviseletük miatt ám a bíróságok mindeddig elutasították kéréseiket.

Mint ismeretes Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt a romániai szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) állította bíróság elé, mert lehallgatott beszélgetéseikből, és a Beke István lakásán talált petárdákból a román hatóságok arra következtettek, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a december elsejei román nemzeti ünnepre szervezett katonai parádén.

Az erdélyi magyar közvélemény az első pillanattól fogva úgy tekintette, hogy koncepciós eljárás folyik a kézdivásárhelyi férfiak ellen. Letartóztatásuk után hetekig tüntettek Kézdivásárhelyen. Jogerős elítélésük után több rendkívüli perújítási kérelmet nyújtottak be, de ezek mindegyikét elutasították a bíróságok.