Egy hét alatt a második medve vált gázolás áldozatává a háromszéki Gidófalvánál. A Kovászna megyei Környezetőrség tájékoztatása szerint hétfőn telefonon riasztották a rendőrséget, hogy egy vonat gázolt halálra egy medvét. A hatóságok a helyszínen már a vadállat halálát tudták megállapítani és azt, hogy vonatgázolás áldozata lett, ezért elrendelték a medve tetem elhamvasztását.

elgázolt medve
Autó által elgázolt medve Gidófalvánál | Fotó: Kovászna megyei Környezetőrség

Ugyancsak Gidófalvánál múlt szerdán történt hasonló eset. Akkor a 12-es országúton egy gépkocsi gázolt el egy medvét, amely súlyosan megsérült. A medvét a hatóságok jelenlétében állatorvos vizsgálta meg és megállapította, hogy a sérülései az élettel összeegyezhetetlenek, így az altatás mellett döntöttek. A tetemet elhamvasztották.

Rengeteg időre és egy halom aláírásra van szükség

Arról az esetről szemléletesen számolt be Facebook oldalán a 25 éves erdész múlttal rendelkező Kisgyörgy Sándor, Sepsikőröspatak polgármestere, aki sérelmezte, hogy rengeteg időre és egy halom aláírásra volt szükség míg a szenvedő medvét sikerült elaltatni. Beszámolt arról, hogy a helyszínen találta a megyei vadászegyesület, az erdészeti felügyelőség, a rendőrség, a környezetvédelmi igazgatóság és az állategészségügyi felügyelőség munkatársait, ő képviselte az érintett önkormányzatot.

„Az éjszaka, rossz időben és rossz helyen találkozott a pórul járt kétéves medve és az ugyancsak pórul járt gépjármű. Előbbi életével, utóbbi tulajdonosa jó sok román lejjel fizette meg a nagy találkozást. A medve gyógyíthatatlan sérülést szenvedett, az autó jelentősen megrongálódott. Ennyi ember kellett összegyűljön ahhoz, hogy a még élő és szörnyű kínokat elszenvedő medvének elvegye az életét az az állategészségügyi szakember, akinek Kovászna megyében egyetlenként van engedélye arra, hogy ilyen esetben beavatkozhasson”, írja Kisgyörgy Sándor. Hozzáteszi: „Szegény <király>, a téged annyira féltő <szakiknak> köszönhetően, rühös kóbor kutya módjára végezted. Egy terepjáró rakfelületére feldobva vittek a hamvasztóba, mint egy utolsó dögöt. Az örök vadászmezőkön mondd el sérelmeidet”, írja a kőröspataki polgármester.

Mint arról beszámoltunk, múlt héten, Bukarestben, Kovászna megyei 5 városában és más hazai településeken is több százfős tüntetéseket szerveztek, arra hívva fel az illetékes hatóságok figyelmét, hogy tarthatatlanná vált a medvehelyzet és kérték az illetékeseket, hogy biztosítsák az emberi élet és a javak védelmét azokban a megyékben, ahol elszaporodott a medveállomány, illetve kiálltak Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter mellett, aki egyes környezetvédő szervezetek nyomása ellenére próbál javítani a helyzeten.

Medvével találkozott a környezetvédelmi miniszter Háromszéken

A vonat által elgázolt gidófalvi medvétől pár tíz kilométernyire, Sepsibükszádon ugyancsak hétfőn találkozott medvével Tánczos Barna. A környezetvédelmi miniszter útban Bukarest felé látta a medvét, amely beszámolója szerint nem ijedt meg az autóktól és az emberek jelenlététől sem. „A minisztérium által kidolgozott jogszabálytervezetben előírt azonnali beavatkozás értelmében: amennyiben az állat lakott településeken alkalmanként megfigyelhető és nem riad el az emberi jelenléttől, akkor ez a jelenség a kevésbé veszélyes kategóriába lesz sorolható és elhajtással távolítható el a településről” – áll a miniszter bejegyzésében, amelyhez egy fotót is csatolt a medvéről.

Hozzátette, a minisztérium által kidolgozott és már tárcaközi jóváhagyásra bocsátott jogszabálytervezet világosan előírja majd, hogy az egyes medvék jelentette kockázat függvényében – kicsi, közepes vagy nagy kockázat – miként léphetnek közbe a hatóságok.