Medvék által szétmarcangolt állatok sokkoló fényképeit, illetve „Emberélet vagy a medve? Döntsetek!” és „Kovászna megyében 1700 medve él az erdőkben, 700 a statisztikákban!” feliratokat tartalmazó táblákat magasba emelve vonultak mind az öt háromszéki város főterére a tarthatatlanná vált helyzet miatt elégedetlen tüntetők. Miután a hatóságok megakadályozták a bukaresti akciót, Háromszék mind az öt városában – Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Kovásznán, Baróton és Bodzafordulón – utcai tüntetésre került sor kedden délben. A járványügyi helyzetre való tekintettel egy-egy helyszínen legtöbb száz személy gyülekezhetett, holott ennél többen szerettek volna kiállni az ügy mellett, hangsúlyozták a szervezők.

Megelégelték a medveveszélyt | Fotók: Kocsis B. János

Sepsiszentgyörgy főterén, a prefektúra előtt gyülekeztek azok, akik szerint tarthatatlanná vált a medvehelyzet és kérték az illetékeseket, hogy biztosítsák az emberi élet és a javak védelmét azokban a megyékben, ahol elszaporodott a medveállomány, illetve kiálltak Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter mellett, aki egyes környezetvédő szervezetek nyomása ellenére próbál javítani a helyzeten.

A Florin Câtu miniszterelnöknek és Tánczos Barna környezetvédelmi miniszternek címzett beadvány szövegét Fodor István, Bodok község polgármestere olvasta fel. „Már nemcsak mezőgazdasági területeket dézsmálják, nemcsak az állatállományt tizedelik a medvék, hanem egyre gyakoribbakká váltak az emberi életet is veszélyetető medvetámadások. Néhány nappal ezelőtt Zágonban, majd Sepsiszentgyörgyön történt olyan sebesülés, amelynek következményeit még nem lehet felmérni”, mutattak rá a petícióban. Emlékeztetnek, hogy napi jelenséggé vált, hogy lakott területeken a medve a háziállatokat támad meg, betör a háztartásokba. Egyre rendszeresebbé váltak a vadak miatti közúti balesetek is.

2016 januárja és 2021 júniusa között 6400 esetben tárcsázták a 112-es segélyhívó számot medvetámadás miatt, az utóbbi két évben jelentősen megnőtt a segélykérések száma. Csak idén 1500 esetben kértek segítséget a nagyvadak miatt. Öt év alatt 121 olyan eset volt, amikor a medvék embert sebesítettek meg. Romániában öt éve nincs medveállományt szabályozó vadgazdálkodás, a beavatkozási kvóta alkalmazása lassú és nehézkes, aminek eredményeképpen megbomlott az egyensúly, a területhez képest túlszaporodott a medvepopuláció”, áll a sepsiszentgyörgyiek beadványában.

A sepsiszentgyörgyi tüntetők által megfogalmazott petícióban kérik, hogy vezessék vissza a felelős vadgazdálkodást állományszabályozó beavatkozásokkal. Kérik, hogy a lakott területeken garázdálkodó medvéket telepítsék át, amennyiben ez nem lehetséges, lőjék ki a problémás egyedeket. Kérik, hogy tegyék lehetővé az azonnali beavatkozást, amikor emberi életek kerülnek veszélybe. Kérik, hogy a medvekárokat térítse meg az állam, az eddig elhúzódó kifizetéseket gyorsítsa fel.

Ráduly István, Fodor István és Tamás Sándor

Egyetértünk, hogy a faj védettségét a továbbiakban is biztosítani kell, de ez nem történhet meg az emberi élet ellenében. Romániában alkotmány garantálja az élethez való jogot, a személy fizikai és pszichikai integritásához való jogát. Semmilyen szinten nem biztosított a medvetámadások elleni védelem, ugyanis egyetlen intézménynek – önkormányzatoknak, kormányhivataloknak, rendfenntartóknak – sincs eszköze, hogy beavatkozhasson. Mára már közbiztonsági kérdés lett a nagyvadak elszaporodó támadása, óránként érkezik bejelentés vadkárokról, lakott területen garázdálkodó medvékről. A helyzet tarthatatlanná vált, a döntés elodázása nem fog megoldást hozni, csak súlyosbítja a helyzetet. A kormánynak vállalnia kell a döntés felelősségét!”, fogalmazták meg a sepsiszentgyörgyi tüntetők.

Mindenben támogatom az önkormányzatokat, a szakminisztériumot, Tánczos Barna környezetvédelmi minisztert, hogy a medvekérdésre sürgősen, hosszútávra is megnyugtató megoldást találjunk, az emberek érdekében”, fogalmazta meg álláspontját Ráduly István háromszéki prefektus, aki fogadta a tüntetőket és átvette tőlük a beadványt. A kormánybiztos leszögezte: tarthatatlan a medvehelyzet és a vadállatok védelme nem történhet emberi életek feláldozása árán.

Ráduly István arra is rámutatott, hogy ebben a hónapban, június 7-e és 28-a között 29 településről 78 esetben jelezték medvék jelenlétét. Legtöbbször, 11-11 alkalommal Ozsdoláról és Előpatakról. A beadványok szerint a medvék ebben a hónapban elpusztítottak kilenc tehenet, két juhot, 212 baromfit és szétvertek nyolc méhkaptárt, de legalább ennyire súlyos az, hogy a vadak rendszeresen bejárnak a kovásznai szívkórház udvarára, a tündérvölgyi és bálványosi szállodákba, a mikóújfalusi vendéglőbe vagy a bodzafordulói kempingbe.

A Kovászna megyei prefektúra négy csomagban küldte tovább a környezetvédelmi minisztériumnak az állampolgárok és a cégek kártérítési igényeit, és bíznak benne, hogy ezt a törvényes eljárásnak megfelelően ki is fizetik ezeket. Ezen túlmenően azonban megoldást kell találni a medveügyre, mert itt naponta emberéletek kerülnek veszélybe, ahol értelmetlen kárpótlásról beszélni – hangsúlyozta Ráduly István.