Nem lehet tovább halogatni a medveprobléma rendezését, ebben a kérdésben a kormánynak döntést kell hoznia azoknak a közösségeknek a szempontjait figyelembe véve, akik együtt élnek a medvével, nem pedig azoknak a nyomására akik tévében látják a medvét, hangsúlyozta Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere csütörtöki sajtótájékoztatón reagált a néhány napja a város egyik sportolóját ért medvetámadásra és a medveveszély miatt elégedetlenek tiltakozó akciójára. Rámutatott: szélsőséges politikai döntéseknek mindig következményei vannak, és ilyen szélsőséges döntés volt az, amikor 2016-ban az akkori kormány betiltotta a medveállományt szabályzó vadászatot, aminek árát most ártatlan emberek fizetik meg.

Antal Árpád leszögezte: az a cél, hogy a medve és ember közti konfliktusos helyzetet megszüntessék, a medve éljen békésen az erdőben, az ember pedig békésen a településeken. Hozzátette: nem csak Székelyföldön van medveveszély, az ország lakosságának 20 százalékát érinti és a főként városon élő 80 százaléknak szolidárisnak kellene lenni azokkal akiknek életét veszélyeztetik a medvék. Antal Árpád arra mutatott rá, hogy medveügyben egy jól felépített kampány zajlik egyes civil szervezetek részéről. „Amikor egy medvét lelőnek akkor annak tudjuk, nevét, nemét és korát, ám amikor egy medve embert öl akkor az egy anonim medve marad. Ebből azt szűröm le, hogy manipuláció zajlik”, szögezte le a sepsiszentgyörgyi elöljáró.

Antal Árpád és Tamás Sándor
Antal Árpád és Tamás Sándor | Fotó: Kovács Zsolt

„Én zöld polgármesterként tekintek magamra és elfogadom, hogy a medve érték ebben országban”, mondta Antal Árpád aki arra mutatott rá, hogy amikor a faj védelméről beszélünk nem elég csak a medveállomány számát hangsúlyozni hanem a trendeket is. Románia bizonyos számú egyed védelmét vállalta, ezt nyilván meg kell őrizni ám meg kell vizsgálni azt is, miként alakul az állomány. A tendencia egyértelműen növekvő, a medvék száma jelenleg jóval az fölött van amit elbír a természetes élőhelyük, tehát semmiképpen nem lehet azt állítani, hogy veszélyeztetett faj lenne a medve. Antal Árpád szerint azért is tekinthető szélsőséges politikai döntésnek a medveállomány szabályozásának 2016-os betiltása, mert ennek a döntésnek a meghozatala előtt sem csökkent, hanem növekvőben volt a hazai medvepopuláció.

A sepsiszentgyörgyi polgármester szerint a problémát a kormánynak kell megoldania és az államnak el kell döntenie azt is mit akar kezdeni azzal az értékkel amit a medveállomány jelent. Jogos az a döntés is, ha az állam nem akarja, hogy bevétele legyen a vadászatból ám a vadgazdálkodással foglalkozni kell. Ha a vadgazdáknak nincs bevételük a vadászatból akkor az államnak kell számukra pénzt biztosítani, amiből szakemberek vigyáznak a medvékre, illetve a vadállományra.

Tánczos Barnának társadalmi támogatottságra van szüksége!

Medveügyben Romániában 80-20 százalékos arányban oszlott meg a társadalom, mutatott rá Tamás Sándor. A háromszéki tanácselnök szerint az ország lakosságának 20 százaléka az, amely megtapasztalta mit jelent a medveveszély a településeken és 80 százalék, amely soha nem találkozott medvével és fenntartja, hogy nem szabad beavatkozni a medvék életébe. Ugyanezt az álláspontot képviselik azok az európai országok is, ahol a gazdák nyomására kiirtották a medvét és két generáció nőtt fel úgy, hogy csak plüssmacit és tévémacit láttak.

Románia egyes térségeiben – nem csak Székelyföldön – veszélyforrássá vált a medve amióta megszűnt az állományszabályzó beavatkozás, fejtette ki Tamás Sándor aki szerint a környezetvédelmi hivatal és a vadásztársaságok közös becslése alapján öt évvel ezelőtt 1281 medve volt Háromszéken, számuk mostanra 1931-re nőtt, azaz 50 százalékkal emelkedett. Ugyanis megugrott a medveveszély miatti segélykérések száma az 112-es hívószámon. Egyre többen érzékelik a nagyvad fenyegető jelenlétét a településeken, a gazdaságokban és ez az állapot már tűrhetetlen.

Tamás Sándor rámutatott: Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter elkötelezett a medveprobléma megoldása érdekében de társadalmi támogatottságra van szüksége, mivel a kormány minisztereinek többsége olyan térségből származik, ahol nem érzékelik a medveveszélyt. Tánczos Barna mer lépni ez ügyben, de a végső döntést a kormánynak kell meghoznia. Félő ugyanakkor, hogy ha a miniszterelnök egyes civil szervezetek nyomására meghátrál akkor leválthatja a környezetvédelmi minisztert. Kelemen Hunor miniszterelnök helyettes kormánykoalíciós problémaként kezeli a medvekérdést és azt szeretnék elérni, hogy a koalíció vállalja fel ennek a problémának a rendezését, mondta a háromszéki tanácselnök.

Tamás Sándor szerint azt kérik a környezetvédelmi minisztertől és a kormányfőtől, hogy vezessék vissza a felelős vadgazdálkodást és tegyék lehetővé a településeken garázdálkodó medvék áttelepítését vagy ha ez nem lehetséges akkor a kilövését, illetve decentralizálják az erről szóló döntési folyamatot, hogy legtöbb 24 óra alatt dönteni lehessen egy veszélyes medvéről. Emellett kérik a medvekárok mihamarabbi kifizetését, sorolta a háromszéki tanácselnök.