Hosszú évek és viszontagságos törvényalkotási folyamat után lett hivatalos zászlója Sepsiszentgyörgynek. A kormány hétfőn fogadta el a városzászlóról szóló határozatot és amint az megjelenik a Hivatalos Közlönyben kitűzik a lobogót a sepsiszentgyörgyi városháza és az alárendelt intézmények homlokzatára, jelentette be Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgy polgármestere felidézte, hogy a helyi önkormányzat 2010 januárjában fogadta el a városzászlóról szóló határozatot. Ezután rengeteg hatósági felszólítás, cirkusz, prefektus és Dan Tanasa által kezdeményezett perek következtek ez ügyben, míg 2016-ban a brassói táblabíróság kimondta, hogy Sepsiszentgyörgy önkormányzata nem használhatja a város zászlóját.

Antal Árpád szerint a bíróság elutasító döntését előre látva a parlamentben 2015-ben kezdeményeztek és fogadtak el egy olyan jogszabályt, amelyben arról döntöttek, hogy a települések saját zászlóval rendelkezhetnek. ,,Ekkor újabb tanácshatározatot fogadtunk el, amelyet el is küldtünk a fejlesztési minisztériumba, ott azonban fiókba került az iratcsomó, egészen az idei év januárjáig, amikor Cseke Attila miniszter kihúzta a dokumentációt a fiókból és elfogadták a határozatot”, sorolta a polgármester. Antal Árpád szerint ebből a folyamatból is látszik, hogy nem elég csak a jogszabály, kell az akarat is annak alkalmazásához. Akarat pedig akkor van, ha jelenlét is van, és most fél év elteltével már látható eredményei vannak az RMDSZ kormányzati jelenlétnek.

sepsiszentgyörgyi városzászló
Antal Árpád és Tamás Sándor Sepsiszentgyörgy hivatalossá vált zászlajával | Fotók: Kovács Zsolt

Sepsiszentgyörgy zászlaja arany és kék sávos, közepén a település címerét ábrázolja. A település címere pajzs alakú, rajta kék mezőben a vár és a templom, felette arany Nap és ezüst Hold. A vár előtt három zöld mező, rajta a település védőszentje és névadója, a lovon ülő Szent György és a sárkány látható.

Tamás Sándor háromszéki tanácselnök hozzátette: az elmúlt időszakban az RMDSZ kormányban való jelenlétének és Cseke Attila fejlesztési miniszternek köszönhetően több erdélyi település címerét és zászlóját sikerült már elfogadtatni és mások következnek. Tamás Sándor emlékeztetett, hogy Kovászna megye tanácsa volt az első amely a 2015-ös törvény elfogadását követően elkészítette az önkormányzati határozatot a saját zászlóról. Kovászna megye zászlójáról szóló dokumentációt még 2015 augusztusában küldték el az illetékes minisztériumnak ám az is fiókba került, amelyből most került ki és ez ügyben is várható a kormány döntése.