Óvatos optimizmusra ad okot, hogy az Úzvölgyi katonatemető ügyében a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat által kezdeményezett három perből kettőben kedvező ítélet született, számolt be Benkő Erika a jogvédelmi szolgálat vezetője. Mint ismert a Bákó Megyei Törvényszék a napokban hozta meg alapfokú ítéletét, amellyel hatályon kívül helyezte a Bákó megyei Dărmănesti (Dormánfalva) önkormányzatának határozatát, amellyel közvagyonába helyezte az úzvölgyi katonatemetőt, idézte fel Kis Júlia a jogvédelmi szolgálat megbízásából a Hargita megyei Csíkszentmárton községet képviselő ügyvéd.

A kolozsvári ügyvéd felidézte, hogy a dormánfalvi önkormányzat 2019-ben több jogszabályt is megsértve hozott egy határozatot az úzvölgyi katonatemető saját közvagyonába helyezéséről, ami alapján telekkönyvezte is a temetőt, amely így két telekkönyvben is szerepel, az eredeti tulajdonos Csíkszentmárton községében és a dormánfalviban is. Kis Júlia elmondta: felhívták a törvényszék figyelmét, hogy a dormánfalvi önkormányzat nem tartotta tiszteletben a hierarchia elvét, miszerint helyi határozattal nem lehet felülírni az országos törvényeket vagy kormányhatározatokat.

Benkő Erika és Kis Júlia
Benkő Erika és Kis Júlia közösen számolt be az elért eredményekről | Fotó: Kovács Zsolt

Márpedig a 299/2010-es kormányhatározat szerint az úzvölgyi temető Csíkszentmárton tulajdonát képezi. Az ügyvéd hozzátette: ez az állapot már azelőtt is fennállt az említett kormányhatározat mindössze megerősítette a Hargita megyei község tulajdonjogát. Kis Júlia szerint a másik kifogás az volt, hogy a dormánfalvi tanácshatározat nem tartja tiszteletben a 213/1998-as törvényt, amely szabályozza, hogyan lehet egy ingatlant más település közvagyonába helyezni.

Mint ismert a Bákó Megyei Törvényszék múlt héten alapfokon Csíkszentmárton község javára döntött. Még nem kapták meg az ítélet indoklását, a hivatalos közlés után a feleknek 15 napjuk lesz fellebbezni ellene, mondta Kis Júlia ügyvéd, aki arra számít, hogy a dormánfalvi önkormányzat él a fellebbezés lehetőségével. Ha így történik, akkor az ügyben a bákói ítélőtábla hoz végleges döntést, magyarázta a kolozsvári ügyvéd, aki bízik abban, hogy nem fogják megváltoztatni az alapfokú döntést.

úzvölgye
Feldühödött románok betörtek az úzvölgyi temetőbe | Fotó: Kelemen Szilárd Péter

Benkő Erika arról számolt be, hogy folyamatban van a Dormánfalva által az úzvölgyi katonatemetőbe létesített román parcella építési engedélyének megsemmisítésére és a katonatemető eredeti állapotának visszaállítása érdekében indított per is. Ennek tárgyalását felfüggesztették, amíg a közvagyon ügye végérvényesen el nem dől. Ugyancsak a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat tett feljelentést temetőrongálás miatt, amit megnyert és ennek értelmében az ügyészségnek folytatnia kell a nyomozást rongálás, gyűlöletre és diszkriminációra való felbujtás és csendháborítás gyanúja miatt.