„Száz év elteltével is érezzük Trianon következményeit, hiszen Beke István és Szőcs Zoltán is azért ülnek börtönben mert magyarok”, fejtette ki Kulcsár Terza József. Az EMSZ színekben megválasztott RMDSZ képviselő szerdai, sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy múlt héten meglátogatta a feketehalmi börtönben a terrorizmus vádjával elítélt kézdivásárhelyi férfiakat és Szőcs Zoltán azt mondta neki: „ha nem lett volna Trianon nem ülnénk börtönben!”.

Kulcsár Terza József
Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő | Fotó: Kovács Zsolt
Kulcsár Terza József arról számolt be, hogy a letöltött börtönéveket és a jó magaviseletüket figyelembe véve a börtönbizottság negyedszerre is jóváhagyta Beke István és Szőcs Zoltán feltételes szabadlábra helyezését. Következik, hogy a bíróság június 8-án tárgyalja Szőcs Zoltán- és június 9-én Beke István kérelmét. „Ha van igazság végre szabadon engedik őket, hiszen teljesítik a törvényes feltételeket”, mondta Kulcsár Terza József, aki szerint az ügyésznek nem lenne oka ismét megtámadni a feltételes szabadlábra helyezést. Ha viszont megteszi akkor majd a törvényszéknek kell kimondania a végleges döntést, hogy szabadulhatnak vagy sem.

A politikus felidézte, hogy az eddigi hasonló tárgyalásokon az ügyész mindig arra hivatkozott, hogy azért nem engedhetik ki a két kézdivásárhelyi férfit a börtönből, mert súlyos bűncselekményt követtek el, holott a feltételes szabadlábra helyezésnek mindössze annyiról kellene szóljon, hogy teljesítike a törvényes feltételeket, azaz letelt-e az a minimum idő amit kötelezően le kell ülniük és jól viselkedtek-e a börtönben. Esetükben mindkét feltétel teljesül ám a valamiért nem erről szólnak a tárgyalásaik, nekik nem adatik meg a feltételes szabadlábra helyezés esélye mint másoknak. „A börtönben azt mondtak ilyen esettel még nem találkoztak, valami kell legyen a háttérben”, mondta Kulcsár Terza József.

Beke István őrizetben

Hozzátette: Beke Istvánnak és Szőcs Zoltánnak nem kell kérnie a feltételes szabadlábra helyezést, hiszen az eljárást hivatalból elindítják amint a törvényes feltételek teljesülnek. Ez esetükben negyedik alkalommal indult el ám félő, hogy ha ez a tárgyalás elhúzódik, akkor kénytelenek lesznek kivárni míg jövő év januárjában, illetve februárjában letelik az ötéves fogságuk és hivatalosan is hazatérhetnek, mondta Kulcsár Terza József.