Minden eszközt meg kell mozgatni, hogy ne lassuljon a koronavírus elleni oltás üteme, állapította meg keddi sajtótájékoztatón Ráduly István. A Kovászna megyei prefektus szerint a nagyobb lemaradás vidéken van, ezért ki fogják vinni az oltást az emberekhez. Háromszéken szerdán szervezik az első vidéki oltáskaravánt Mikóújfaluban, a következő település Vargyas lesz. Cosmin Boricean alprefektus hozzátette: egyeztetnek a háromszéki polgármesterekkel, hogy minél több faluba elvigyék az oltáskaravánt, mivel a vidéki emberek egyik problémája, hogy túl messze vannak tőlük a város oltópontok.

Cosmin Boricean szerint tervezik még oltáskampányok szervezését különböző nyilvános eseményekhez kapcsolódva, illetve előkészülőben van egy háromnapos oltási maraton szervezése Sepsiszentgyörgyön az új bevásárlóközpont parkolójában, ahol előjegyzés és sorban állás nélkül, minden személyi igazolvánnyal jelentkező, 18 évnél idősebb személy megkaphatja a Pfizer-BioNTech által kifejlesztett vakcinát. Ez az oltási maratont egy hétvégére időzítenék, mivel tapasztalatok szerint akkor látogatja meg a bevásárlóközpontot a legtöbb vidéken élő háromszéki.

Háromszéki prefektus
Balról: Cosmin Boricean alprefektus, Ráduly István prefektus, Dulányi-Balogh Szilárd alprefektus | Fotó: Kovászna megyei prefektúra sajtóirodája

Ráduly István prefektus elmondta: tárgyalt az egyházak képviselőivel is, hogy népszerűsítsék az oltást, illetve és felveszi a kapcsolatot Dr. Sereş Luciával, a Kovászna Megyei Családorvosok Egyesületének elnökével is, hogy próbálják nagyobb számba bevonni az akcióba a háziorvosokat. Jelenleg a 94 háromszéki családorvosból 33 vállalta, hogy rendelőjében beadja az egydózisú Johnson&Johnson vakcinát. A prefektúra adatai szerint a Kovászna megyei oltóközpontokban eddig 61.104 személyt oltottak be, köztük viszont vannak olyanok, akik más megyékből érkeztek Háromszékre.

A Kovászna megyei prefektúra honlapján már magyar nyelven is elérhető minden COVID-19-járvánnyal kapcsolatos anyag, hisz fontos, hogy az emberek ilyen életbevágó információkhoz anyanyelvükön férjenek hozzá, jelentette be Ráduly István prefektus.