Közel egy hete indult el Sepsiszentgyörgyön a Lábbusz program, amelynek keretében felnőtt önkéntesek reggelente a város több területéről gyűjtik össze a kisdiákokat és kísérik gyalog iskolába. Hétfőn 60 gyermek ment Lábusszal iskolába, ezt követően minden nap egyre nőtt az önkormányzat által indított programhoz csatlakozó kisdiákok száma, mutatott rá csütörtöki sajtótájékoztatón Székely Kincső. A sepsiszentgyörgyi tanácstag, a Lábbusz programfelelőse szerint szülők és diákok részéről pozitív visszajelzések érkeztek a kezdeményezéssel kapcsolatosan, illetve sokan fogalmaztak meg jobbító javaslatokat, amelyeket igyekeznek beépíteni a programba, többek között júniustól kiterjesztik a „járatokat” más iskolák irányába, illetve új útvonalakkal bővítik az eddigieket. Jelenlegi menetrend ITT.

Lábbusz
Lábbusz járat| Fotók: Vargyasi Levente

Jövő hónaptól a jelenlegi Székely Mikó Kollégium, Mikes Kelemen Líceum és Mihai Viteazul Főgimnázium mellett a Református Kollégiumba, a Váradi József Általános iskolába és a Nicolae Colan általános iskolába is elkísérik az elemi osztályos kisdiákokat, illetve a jelenlegi 3 útvonalat 8-9-re szeretnék bővíteni, így a város több pontjából gyűjtik össze a gyerekeket, hiszen ezekre van igény. Emellett jutalmazó meglepetésekkel is készülnek a Lábbusz programban részt vevő gyerekek számára. Többek között azokat díjazzák, akik rendszeresen, több napon át Lábbusszal mennek iskolába. Ugyanakkor az utcán görgethető táskákkal is szeretnék ellátni a járatokat, hogy a gyerekek ne kelljen hátukon cipeljék a nehéz iskolatáskát.

Önjáróvá és fenntarthatóvá szeretnék tenni a programot

Kondor Ágota sepsiszentgyörgyi tanácstag hozzátette: az akcióhoz az önkéntes „buszsofőrök” mellett csatlakozott már több iskolaigazgató és a tanfelügyelőség képviselői is, akik kíváncsiak voltak miként zajlik az iskolába való sétálás. Megállapították, hogy Sepsiszentgyörgy utcái minden reggel vidám, énekelve sétáló gyerekekkel telnek meg. Az akció a mozgás népszerűsítése mellett hozzájárul a gyerekek szociális készségeinek fejlődéséhez, illetve a magyar és román diákok közti ismerkedéshez, kommunikációhoz. A tanítónők visszajelzései szerint a Lábbusszal érkező diákok vidámabban, frissebben érkeznek iskolába, mint azelőtt, illetve a még autóval bejáró gyerekek az iskolaablakból lesik, mikor érkezik a gyalogos csapat és üdvrivalgással fogadják őket.

Kondor Ágota és Székely Kincső
Kondor Ágota és Székely Kincső helyi tanácstagok a Lábbusz program koordinátorai | Fotó: Kovács Zsolt

A következő időszakban a járatok bővítése mellett szeretnék bővíteni az önkéntesek számát is, hogy minden járatot legalább két felnőtt kísérjen. Míg első héten a sportolók és sporttanárok voltak a buszsofőrök, jövő héten a sepsiszentgyörgyi színészek vállalták a buszsofőr szerepet. Jó jel, hogy rengeteg megkeresés érkezik, különböző társadalmi csoportok képviselőitől és szülőktől, hogy szeretnének önkéntesként csatlakozni a programhoz, mondta Kondor Ágota, aki szerint az a cél, hogy önjáróvá váljon a program, az önkormányzat a koordináló szerepet vállalja és az egyébként nem túl költséges kiadásokat fedezze. Szeretnék, hogy ne csituljon a kezdeti lelkesedés és a Lábbusz program hosszú távon működjön.

Kondor Ágota rámutatott: bár nem Sepsiszentgyörgyön találták ki a Lábbusz programot, hiszen ehhez hasonló mozgalmak más országokban már működnek, ám a háromszéki megyeszékhelyen most gyakorlatba ültetett program sikere ragadós, hiszen más hazai városok önkormányzatai is érdeklődtek és kértek információkat, így Gyergyószentmiklós, Székelyudvarhely és Nagyvárad önkormányzatai is fontolgatják a Lábbusz program bevezetését.

Indul a Fabatka program is!

A Sláger Rádió érdeklődésére Kondor Ágota elmondta: Sepsiszentgyörgyön hamarosan elindítják a „Fabatka” programot is. Ennek lényege, hogy Szent György lovagot ábrázoló fabatkával jutalmazzák az aktív sepsiszentgyörgyi diákokat, akik önkéntes tevékenységet vállalnak, programokat szerveznek, segítő tevékenységet folytatnak, prevenciós programokban vesznek részt.

Lábbusz
Célba ért a Lábbusz | Fotó: Vargyasi Levente

A fabatka a cserkészetben jutalomként használt „fizető eszköz”. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat programja által az egyénileg vagy csoportosan összegyűjtött fabatkákkal kirándulásokat, táborokat, eszközöket, illetve a sepsiszentgyörgyi szabadidős létesítményekben bérleteket vásárolhatnak.