Közel 60 sepsiszentgyörgyi kisdiák csatlakozott az önkormányzat által hétfőtől elindított Lábbusz programhoz, amely által felnőtt önkéntesek kíséretében sétáltak az iskolába. Székely Kincső, a sepsiszentgyörgyi képviselő testület tagja, a Lábbusz programfelelőse szerint már első nap többen vettek részt mint amennyire számítottak, hiszen reggeliben még csepergett az eső.

A Lábbusz kijelölt megállóiban, a gyűjtőpontoknál a gyerekek szüleik kíséretében várakoztak és ahogyan haladtak a városközpont irányába egyre többen csatlakoztak. A három Lábbusz „járaton” így közel 60 kisdiák sétált el az iskolába. Székely Kincső szerint volt kisgyerek, akit szüleinek kicsit ösztönöznie kellett, de volt aki verset mondott, míg mások örvendtek, hogy ismerősökkel találkoztak, de a járat végére mindannyian összeismerkedtek, az iskola előtt minden résztvevő egy mosolygós kitűzőt kapott az önkéntesektől.

Lábbusz
Lábbusz | Fotók: Vargyasi Levente

A helyi tanácstag szerint a szülők és gyerekek részéről is pozitív volt a fogadtatása a Lábbusz programnak. Mint arról beszámoltunk a hétfőn indult Lábbusz programot kísérleti jelleggel egyelőre három városközponti iskolába – a Székely Mikó Kollégiumba, a Mikes Kelemen Líceumba és a Mihai Viteazul főgimnáziumba indították, ám az elmúlt napokban több visszajelzés érkezett, hogy a szülők és gyerekek igénylik, hogy a többi sepsiszentgyörgyi iskola irányába is indítsanak „járatokat”. Székely Kincső szerint a programot hamarosan kiterjesztik a többi iskolára is, illetve különböző szórakoztató elemekkel egészítik ki az iskolába sétálást, illetve bevezetik, hogy díjazzák azokat a diákokat, akik több napon át részt vesz a Lábbusz programba és reggelente sétálva megy iskolába.

Mint arról beszámoltunk a sepsiszentgyörgyi önkormányzat Lábbusz elnevezésű programja arra biztatja a szülőket, hogy gyerekeiket önkéntesek kíséretében engedjék gyalog iskolába, hiszen ez a legegészségesebb és „legviccesebb” módja a reggelek indításának és a rendszeres testmozgás javítja a tanulmányok során nyújtott teljesítményt és a szociális készségeket, továbbá erősíti az érzelmi kontrollt és az önbizalmat. A Lábbusz programhoz csatlakozó gyermekek reggelenként előre meghatározott időben és gyűjtőpontokban találkoznak, ahonnan felnőttek kíséretében jutnak el gyalog az iskolába.

Lábbusz
Lábbusz | Fotó: Vargyasi Levente

A sepsiszentgyörgyi gyerekeket minden héten más-más felnőtt „buszsofőrök” kísérik iskolába, így ezen a héten a sportolók majd a színészek, politikusok, pedagógusok, orvosok, intézményvezetők, a sajtó és civil szervezetek képviselőinek kíséretében jutnak el az iskolákba. A menetrend előre meghatározott útvonalakon halad át, az indulás minden reggel 7:30-kor történik a kijelölt gyűjtőpontoktól, ahol az önkéntesek várják majd a gyerekeket. Minden csoportot két felnőtt kísér.

A Lábbusz a következő gyűjtőpontoktól az alábbi útvonalakon halad át, amely felsorolt iskolákat érintve:

1. Útvonal

7:30 Lidl üzlet mögötti parkoló

7:35 volt Söröző buszmegálló

7:45 Székely Mikó Kollégium

7:50 Erzsébet park

7:55 Mikes Kelemen Elméleti Líceum

8:00 Mihai Viteazul Főgimnázium

2. Útvonal

7:30 Kálvin tér

7:40 Plugor Sándor Művészeti Líceum

7:50 Erzsébet park

7:50 Székely Mikó Kollégium

7:55 Mikes Kelemen Elméleti Líceum

8:00 Mihai Viteazul Főgimnázium

3. Útvonal

7:30 Szabó Kati Sportcsarnok

7:35 Váradi József Általános Iskola

7:40 buszmegálló a Domb utcai útkereszteződésnél

7:45 Tervező intézet

7:50 Erzsébet park

7:50 Székely Mikó Kollégium

7:55 Mikes Kelemen Elméleti Líceum

8:00 Mihai Viteazul Főgimnázium