Május 15-től, szombattól néhány kivételes helyzettől eltekintve már nem kötelező a szabadtéri maszkviselés, és megszűnik az éjszakai kijárási tilalom is – jelentette be csütörtök este Klaus Iohannis.

Az államfő a délután folyamán a miniszterelnökkel és járványügyi illetékesekkel tanácskozott az elnöki hivatalban. A megbeszélések után sajtónyilatkozatában a járványvédelmi intézkedések feloldásának őszig tartó menetrendjét ismertette.

Közölte, hogy a lazítások első szakasza már ezen a hétvégén, május 15-én elkezdődik. E szerint szombattól már nem kötelező a szabadtéri maszkviselés, néhány kivétellel: piacokon, vásárokban, a tömegközlekedési járműveken és ezek megállóiban továbbra is használni kell a szájat és orrot eltakaró védőeszközt.

Szintén szombattól eltörlik az éjszakai kijárási tilalmat, vagyis a polgárok 22 óra után is korlátozások nélkül elhagyhatják az otthonukat. Ez maga után vonja azt is, hogy az üzletek korlátlan ideig tarthatnak nyitva – sorolta a lazító intézkedéseket Klaus Iohannis.

Ugyancsak május 15-től a szabadtéri sportrendezvények lelátóira beengedik a nézőket, a kapacitás 25 százalékáig. Fogadhatnak nézőket – várhatóan csak június elsejétől – a fedett sportcsarnokok is, de az államfő azt nem részletezte, hogy mekkora nézőkorláttal. Csak annyit jegyzett meg, hogy a nézőszám növelhető, ha a lelátókon csak olyan személyek ülnek, akik megkapták az oltást.

Az enyhítések második szakasza június elsején kezdődik. E dátumról legtöbb 70 személy részvételével engedélyezett a szabadtéri esküvők, keresztelők és más családi rendezvények megtartása. Beltéri rendezvények esetében legtöbb 50 személy részvétele engedélyezett. Ha azonban a szervezők szavatolják, hogy valamennyi résztvevő be van oltva, akkor nincs létszámkorlát. Az államfő közlése szerint a létszám felső korlátját július 1-jétől, majd augusztus 1-jétől tovább növelik.

Klaus Iohannis elmondta, az oktatásra vonatkozó forgatókönyvek nem változnak: az 1 ezreléknél magasabb fertőzöttségi rátájú településeken a diákoknak továbbra is csak egy része mehet iskolába. A járványvédelmi intézkedések fokozatos feloldásának részletes menetrendjét az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) dolgozza ki, a kormány pedig – várhatóan már pénteken – határozatban dönt róla.
Forrás: Maszol.ro