Románia és Magyarország részéről is megvan a szándék egymás oltási igazolásai elismeréséhez, amit a két ország lakói az utazáshoz és karanténozás mentes határátlépéshez használhatnak, nyilatkozta Kelemen Hunor. A román kormány miniszterelnök-helyettese, az RMDSZ elnöke csütörtöki, sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón felidézte, hogy éppen egy hete, hogy a román és magyar külügyminiszterek találkozóján felmerült az oltási igazolások kölcsönös elfogadásának lehetősége. Ennek életbe ültetéséhez a két ország külügyminisztériuma között kötött megállapodás szükséges, mondta Kelemen Hunor. Hozzátette: Románia még nem kötött ilyen megállapodást ezért a jogászok jelenleg dolgoznak ezen és várhatóan hamarosan aláírásra kerül.

A miniszterelnök helyettes rámutatott: Romania a következő időszakban más államokkal is köt ilyen jellegű megállapodásokat és hasonlóan járnak el a környező államok is, így a következő hónapokban európai gyakorlattá válik az oltási igazolások kölcsönös elismerése. Kelemen Hunor kifejtette: az oltási igazolványt elektronikus formában le lehet tölteni telefonra az online oltási platformról és az egyezmény megkötését követően annak felmutatásával lehet majd átjutni a román-magyar határon, anélkül, hogy karantén kötelezettség várna az utazóra.

Kelemen Hunor sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatója
Kelemen Hunor sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatója | Fotók: Vargyasi Levente
Florin Cîţu: Románia és Magyarország kölcsönösen elismeri az oltási igazolványokat

Csütörtökön a román kormányfő is nyilatkozott az oltási igazolások kölcsönös elismerése kapcsán. Florin Cîțu kifejtette: Jelen pillanatban az van, hogy mi elismerjük a magyarországi oltási igazolványt, Magyarország pedig elismeri a mienket. Zajlik az egyeztetés külügyminisztériumi szinten, hogy szükség van-e feltétlenül egy erről szóló megállapodásra”. A kormányfő hozzátette: Románia elfogadja a más uniós államokban kibocsátott védettségi igazolványokat, és ennek fordítva is így kellene történnie.

Legfontosabb, hogy minél többen felvegyék az oltást!

Florin Cîțu miniszterelnök szerint az uniós zöldigazolvány használata helyett inkább arra lenne szükség, hogy minél többen felvegyék az oltást, így ugyanis meg lehetne szüntetni minden utazási korlátozást, és kevesebb lenne a bürokrácia.

Hasonlóan vélekedett Kelemen Hunor is, aki sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón elmondta: jelenleg az oltás a legfontosabb ezért arra kért mindenkit, higgyenek az orvosoknak és a tudománynak, hiszen az oltás felvétele által tudunk visszatérni a normális élethez.

Kelemen Hunor rámutatott: az oltások tekintetében Székelyföld le van maradva, ezért növelni kellene az oltási hajlandóságot hiszen akkor tudunk visszatérni a normális élethez, ha a fertőzést vissza tudjuk szorítani.