A Sepsiszentgyörgy központjában éktelenkedő, romos „kultúrpalotát” és a használaton kívül helyezett katonai lőteret kéri a kormánytól Sepsiszentgyörgy önkormányzata. Erről csütörtöki ülésén fogadott el határozatokat a helyi képviselő testület.

Antal Árpád polgármester sajtótájékoztatón emlékeztetett: mindkét ingatlant már korábban is próbálta megszerezni az önkormányzat de nem járt sikerrel, ezúttal új érvek alapján kérik a kormánytól, hogy a Szakszervezetek Művelődési Háza és a katonai lőtér kerüljön a város tulajdonába.

Szétdobált iratok a gazdátlan kultúrpalotában | Fotók: Környezetvédelmi Tanács
Szétdobált iratok a gazdátlan kultúrpalotában | Fotók: Környezetvédelmi Tanács

A városkép szempontjából égető lenne a romos Szakszervezetek Művelődési Ház problémájának megoldása, ezzel jelenleg nem tud mit kezdeni az önkormányzat mivel nem tudni pontosan ki a gazdája. Egykor a kommunista szakszervezet birtokolta ám a rendszerváltás után nem tisztázták, hogy melyik szakszervezet a jogutód.

Antal Árpád emlékeztetett, hogy évekkel ezelőtt elkészült egy kormányhatározat tervezet az épület átadásáról, amit akkor aláírt a fejlesztési minisztérium ám nem ellenjegyezte az igazságügyi minisztérium, arra hivatkozva, hogy az átadással egyet kell értsen a kultúrpalota használati jogával rendelkező szakszervezet is. A polgármester rámutatott: abszurd ez a kérés, hiszen nem létezik olyan jogi entitás, amely bizonyíthatóan rendelkezik az épület használati jogával, így nincs aki beleegyezzen az átadásba.

Antal Árpád sajtótájékoztatón elmondta: ezúttal más irányból közelítik meg a problémát. Bebizonyítják, hogy a sepsiszentgyörgyi Szakszervezetek Művelődési Házát „használó” entitás – amely nem azonosítható – rosszul és rosszhiszeműen gazdálkodik az épülettel hiszen engedte azt tönkremenni, ezért azt kérik a kormánytól, hogy egyoldalúan vonja vissza a használati jogot és az ingatlant adja át a sepsiszentgyörgyi önkormányzatnak.

Antal Árpád

A sepsiszentgyörgyi képviselő testület csütörtöki határozatában kéri a kormánytól a közös temető melletti, egykori lőtér mintegy 70 hektáros területét. Antal Árpád emlékeztetett, hogy a területet jelenleg nem tudja lőtérként használni a hadsereg, hiszen az 2011 óta nincs erre a célra hitelesítve.

A lőtéren azóta nem szerveznek hadgyakorlatokat, miután egy kilőtt puskagolyó az árkosi telkén kertészkedő nyugdíjas férfi közelében süvített el. Akkor több mint ötezren írták alá a gyakorlótér felszámolását sürgető ívet, a létesítménynek nincs lövészet szervezésére vonatkozó engedélye.

Bár a sepsiszentgyörgyi önkormányzat korábban is próbálta megszerezni a területet azt eddig visszautasította a védelmi minisztérium amely szerint „az új katonai-politikai kontextusban a hadseregnek szüksége van minden gyakorlótérre”. Antal Árpád abban bízik, hogy ezúttal sikerül a városnak megszerezni az egykori lőtér területét.

Újságírói kérdésre válaszolva Antal Árpád elmondta: rendezni szeretnék a Mikes Kelemen utcai egykori vágóhíd műemlék épületének helyzetét is. Az ingatlant a Román Autós Klub (ACR) használta ám Kovászna megyében megszűnt ez a szervezet. Bár az ingatlan műemlék épület, rendkívül elhanyagolt állapotban van. A Kovásza megyei Művelődési Igazgatóságnak sikerült némileg kimozdítania a holtpontról a helyzetet, amikor eljárást indított a műemlék elhanyagolt volta miatt. Az egyeztetések során az ACR jelezte, hogy ha a kormány megkérdezi tőlük, hogy lemondanak-e az ingatlan használatáról, akkor megteszik.

Mint arról beszámoltunk egy RMDSZ által kezdeményezett törvény értelmében könnyebben juthatnak állami tulajdonú ingatlanokhoz az önkormányzatok. A jogszabály tervezet szerint a kormány átadhat az önkormányzatoknak olyan állami tulajdonban lévő ingatlanokat, amelyek nem rendelkeznek telekkönyvvel, azzal a feltétellel, hogy a telekelési munkálatokat 2023. december 31-ig az önkormányzatok végezzék el. A törvény az államelnöki kihirdetést követően léphet hatályba.

Antal Árpád szerint országszinten 858 olyan ingatlant számoltak össze, amit az önkormányzatok át szeretnének venni a államtól. Ezek között vannak rossz állapotban lévő sportbázisok, laktanyák, szakszervezeti művelődési házak stb.