Egy 14 éves fiú által gyújtott tűz miatt égett le a sepsiszentgyörgyi Szakszervezetek Művelődési Háza. A kiskorú két másik személlyel – egy szintén 14 éves fiúval és egy 21 éves lánnyal – tartózkodott tavaly októberben, a köznyelvben kultúrpalotaként ismert épületben, ahol a gyanúsított kiskorú tűzet gyújtott és amikor a lángok elszabadultak, mindhárman elmenekültek a helyszínről, közölte a covasnamedia.ro-val a sepsiszentgyörgyi ügyészség.

A vádhatóság szerint a nyomozóknak sikerült azonosítani a gyújtogatót a 14 éves kiskorú fiú személyében, aki ellen rongálás miatt folyik büntető eljárás, ami 2-től 7 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Az ügyészség szerint, figyelembe véve, hogy a gyanúsított kiskorú, megúszhatja a börtönbüntetést és a bíró a bűnösségének megállapítása esetén nevelési intézkedéseket rendelhet el vele szemben.

fotó: ISU Covasna

Elsőként az épületben alvó hajléktalanra terelődött a gyanú

Mint arról beszámoltunk tavaly október 28-ra virradó éjszaka hatalmas tűz pusztított a sepsiszentgyörgyi Szakszervezetek Művelődési Házában. Teljesen kiégett a nagyterem, a négyezer négyzetméteres ingatlan több mint egyharmada a tűz martalékává lett. A nagy erőkkel kivonuló tűzoltóknak, más belügyi egységek segítségével, mintegy öt órás küzdelem után sikerült eloltaniuk a lángokat. Emberéletben nem esett kár, az anyagi veszteség jelentős.

A tűzoltók egy 63 éves hajléktalant találtak az épületben, így elsőként rá terelődött a gyanú. Minthogy a kultúrpalota épületének elektromos áram- és gázellátását évek óta megszüntették és villámcsapásról sem lehetett szó, így az egyedüli észszerű magyarázat az, hogy valaki tüzet rakott az épületben, és attól kapott lángra a bútorzat. Utólag a nyomozások során sikerült azonosítani az elkövetőt a 14 éves kiskorú fiú személyében, aki társaival együtt elmenekült a helyszínről.

Napirenden a kultúrpalota problémája, de nem látszik a megoldás

Ha nem sikerül a közeljövőben tisztázni a sepsiszentgyörgyi kultúrpalota tulajdonjogát, bármikor újabb katasztrófa következhet be, hívta fel a figyelmet Kovászna megye prefektusa. Ráduly István szerint a szakszervezetek művelődési háza tulajdonjogának tisztázása nem tűr halasztást. A prefektus a tűzvész után felszólította a rendőrséget és csendőrséget, hogy sűrűbben járőrözzenek a kultúrpalota környékén és őrizzék az állami tulajdont.

Sepsiszentgyörgyi Szakszervezetek Művelődési Háza | Fotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata

Mint arról beszámoltunk a sepsiszentgyörgyi önkormányzat tavaly év végén petíciót kezdeményezett a kultúrpalota tulajdonjogának megszerzéséért. Antal Árpád polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy bár az épület a város területén van, még nem jelenti, hogy az önkormányzat feladata gondoskodni róla. A kultúrpalota nincs a város tulajdonában, nem költhetnek rá pénzt, nem őriztethetik, sőt be sem léphetnek oda.

Antal Árpád szerint az online aláírásgyűjtés célja, hogy a városháza felhatalmazást kapjon a lakóktól, hogy tovább harcoljanak a „különböző állami hatóságokkal, a szakszervezeti maffiával, az igazságszolgáltatással” a tulajdonjogért.

A városközpontban éktelenkedik a gazdátlan és jobb sorsra érdemes épület

A polgármester felidézte az eddigi „küzdelmet”: 2014-ben készült kormánytervezet az átadásról, de azt az igazságügyi minisztérium nem engedélyezte, arra hivatkozva, hogy a szakszervezet is bele kell egyezzen, amit ez utóbbi nem tett meg. Ezután 2018-ban a Municípiumok Országos Szövetsége fordult a kormányhoz, kérve, hogy rendezze az országban található szakszervezeti művelődési házak helyzetét.

romos kultúrpalota
Sepsiszentgyörgyi kultúrpalota állapota | Fotók: Karda Zoltán Facebook oldala

Akkor szembesültek, hogy az országban 57 ilyen épület van, de négy-féle tulajdonjogi helyzetben ezért egyetlen rendelettel lehetetlen megoldani a problémát. Ezután 2020-ban a kormánykoalíció elé vitték az ügyet. Kiderült, hogy a pénzügyminisztérium leltári jegyzékében nem is szerepel a sepsiszentgyörgyi kultúrpalota. Ezt a helyi önkormányzat 2021-ben bejegyeztette a pénzügyminisztérium leltárába.

„Nem kell sok bizonyíték, hogy a szakszervezet nem jó gazdája az épületnek, ez alapján az állam megvonhatta volna a használati jogát, de az igazságügy-minisztérium ezúttal arra hivatkozott, ezt nem tehetik meg, amíg a folyamatban levő tulajdonjogi per le nem zárul” – részletezte a sziszifuszi folyamatot Antal Árpád, aki emlékeztetett, hogy az önkormányzat 2021-ben büntetőjogi feljelentést is tett.