Ha nem sikerül a közeljövőben tisztázni a sepsiszentgyörgyi kultúrpalota tulajdonjogát, bármikor újabb katasztrófa következhet be, hívja fel a figyelmet Kovászna megye prefektusa. Ráduly István szerint a szakszervezetek művelődési háza tulajdonjogának tisztázása nem tűr halasztást. Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere hasonlóképpen vélekedik, hiszen csak a puszta szerencsén múlt, hogy a tűzben nem történt tragédia. Az elöljáró petíciót kezdemény a kultúrpalota tulajdonjogának megszerzéséért, ezzel nyomatékosítva a több éves erre irányuló küzdelmet.

A prefektus szerint a szakszervezet nem jó gazda ezért az épületet őrizze az önkormányzat

A háromszéki prefektúrának semmilyen jogköre nincs eljárni az egykori szakszervezetek és a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal közötti tulajdonjogi vitában, de az kívülről is igen jól látszik, hogy a jelenlegi helyzet tarthatatlan. A hétvégi tűzeset mutatja: nem „csak” arról van szó, hogy egy egykor reprezentatív épület teljes egészben leromlott, hanem gyakorlatilag egy katasztrófahelyzet alakult ki, és csoda, hogy nem égett bent senki a tűzben – nyilatkozta Ráduly István.

Ráduly István prefektus | Fotó: Kovács Zsolt

„Feltétlenül meg kell keresni a törvényes utat arra, hogy az épület a sepsiszentgyörgyi vagy a megyei tanács tulajdonába kerüljön, amely a helyi közösség érdekében hasznosítsa azt, és ez ügyben egy kormányhatározat-tervezet kidolgozásán gondolkodunk – nyilatkozta Ráduly István. A prefektus ugyanakkor arra kéri a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatalt: a kultúrpalota bejáratának és ablakainak eltorlaszolásával oldja meg, hogy illetéktelen személyek ne léphessenek be a romos épületbe. Másrészt felszólította a rendőrséget és csendőrséget, hogy sűrűbben járőrözzenek a kultúrpalota környékén és őrizzék az állami tulajdont.

A polgármester kéri, a prefektus jelölje is meg mi alapján költsön pénzt az állami tulajdon védelmére

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat évek óta küzd a kultúrpalota tulajdonjogáért, de amíg nem szerzi azt meg nincs semmi hatásköre, így nem költhet pénzt olyan épület védelmére, őrzésére, amely nincs tulajdonában. „A prefektus felszólítására is csak azt tudom kérdezni: mi a jogi alapja annak, hogy az önkormányzat szavatolja, hogy nem lépnek be illetéktelenek az épületbe” – szögezte le Antal Árpád.

Antal Árpád | fotó: Kovács Zsolt

A sepsiszentgyörgyi elöljáró bejelentette: pénteken indul az online aláírásgyűjtés, hogy az épület a város tulajdonába kerüljön. Ugyanakkor felhívta a figyelmet: az állam nem egyenlő az önkormányzattal. Az a tény, hogy egy épület a város területén van, még nem jelenti, hogy az önkormányzat feladata gondoskodni róla. A kultúrpalota nincs a város tulajdonában, nem költhetnek rá pénzt, nem őriztethetik, sőt be sem léphetnek oda.

A petíciót azért tartja fontosnak, hogy felhatalmazást kapjanak a városlakóktól, hogy tovább harcoljanak a „különböző állami hatóságokkal, a szakszervezeti maffiával, az igazságszolgáltatással” a tulajdonjogért, részletezte a polgármester.

Többször, többféleképpen próbálták megszerezni a kultúrpalota tulajdonjogát

Antal Árpád felidézte az eddigi „küzdelmet”: 2014-ben készült kormánytervezet az átadásról, de azt az igazságügyi minisztérium nem engedélyezte, arra hivatkozva, hogy a szakszervezet is bele kell egyezzen, amit ez utóbbi nem tett meg. Ezután 2018-ban a Municípiumok Országos Szövetsége fordult a kormányhoz, kérve, hogy rendezze az országban található szakszervezeti művelődési házak helyzetét. Akkor szembesültek, hogy az országban 57 ilyen épület van de négy-féle tulajdonjogi helyzetben ezért egy rendelettel lehetetlen megoldani a problémát. Ezután 2020-ban a kormánykoalíció elé vitték az ügyet, kiderült hogy a pénzügyminisztérium leltári jegyzékében nem is szerepel a sepsiszentgyörgyi kultúrpalota. Ezt a helyi önkormányzat 2021-ben bejegyeztette a pénzügyminisztérium leltárába.

„Nem kell sok bizonyíték, hogy a szakszervezet nem jó gazdája az épületnek, ez alapján az állam megvonhatta volna a használati jogát, de az igazságügy-minisztérium ezúttal arra hivatkozott, ezt nem tehetik meg, amíg a folyamatban levő tulajdonjogi per le nem zárul” – részletezte a sziszifuszi folyamatot a polgármester. Felmerül a kérdés, hogy a szakszervezet miért nem vigyáz az állítólagos tulajdonára, emiatt az önkormányzat 2021-ben büntetőjogi feljelentést is tett. Egy alkalommal beidézték őket a rendőrségre nyilatkozni, azóta nem tudnak semmit a feljelentés sorsáról.

Mint ismeretes, hatalmas tűz pusztított péntekről szombatra virradóan a sepsiszentgyörgyi Szakszervezetek Művelődési Házában. Teljesen kiégett a nagyterem, a négyezer négyzetméteres ingatlan több mint egyharmada a tűz martalékává lett. A nagy erőkkel kivonuló tűzoltóknak, más belügyi egységek segítségével, mintegy öt órás küzdelem után sikerült eloltaniuk a lángokat. Az épületben egy 63 éves hajléktalant találtak, emberéletben nem esett kár, az anyagi veszteség jelentős. Minthogy az épület elektromos áram- és gázellátását évek óta megszüntették és villámcsapásról sem lehetett szó, így az egyedüli észszerű magyarázatnak az tűnik, hogy valaki tüzet rakott az épületben, és attól kapott lángra a bútorzat. A vizsgálat folyamatban van.

Borítókép: Vörös T. Balázs