Hatalmas tűz ütött ki péntek este 23 óra 20 perc körül a sepsiszentgyörgyi Szakszervezetek Művelődési Házának nagytermében. A megyei készenléti felügyelőség (ISU) szakemberei mintegy ötórás beavatkozás során eloltották a lángokat. Szombaton reggel még tartott a keresés, de az épületben nem azonosítottak áldozatokat. A tűzoltók egy csapata a helyszínen maradt, hogy felügyelje a helyzetet. FRISSÍTÉS: Egy 63 éves hajléktalan gyújtotta fel a kultúrházat. A sepsiszentgyörgyi városháza petíciót indít a Kultúrpalota tulajdonjogának megszerzése érdekében, közölte Antal Árpád polgármester.

A tüzet pénteken 23 óra 20 perckor jelentették a 112-es egységes segélyhívószámon. A tűzoltók öt vízzel és habbal oltó járművel, két létrás tűzoltókocsival és egy mentőautóval vonultak a helyszínre. Ugyanakkor a helyszínre vezényelték a megyei rendőrség, a megyei csendőrség és a megyei mentőszolgálat csapatait is, a belügyminisztérium összesen 45 munkatársát.

A Sepsiszentgyörgy központjában lévő kultúrpalota épülete körülbelül 4000 négyzetméteres, ebből a tűz mintegy 1500 négyzetméteren pusztított.

A beavatkozást Adrian Simtea a Kovászna megyei készenléti felügyelőség (ISU) főfelügyelője koordinálta és a helyszínen jelen volt Ráduly István prefektus is. „Tekintettel az épület leromlott állapotára, valamint a tulajdonjoggal kapcsolatos bizonytalanságra, szerencsésnek tekinthető, hogy – legalábbis eddig – nem találtak áldozatot”, nyilatkozta a háromszéki prefektus.

fotó: ISU Covasna

Ráduly István szombat reggelre operatív gyűlést hívott össze a belügyminisztérium és az építészeti felügyelőség képviselőivel, hogy meghatározzák az elkövetkező időszak teendőit. Jelenleg is folyik az esemény negatív hatásainak elhárítása, és vizsgálat indult a tűzvész okainak megállapításáért. Az készenléti felügyelőség egy csapata a helyszínen marad, hogy felügyelje a helyzetet.

A tűz oka egyelőre nem ismert, de a gyanú szerint a hajléktalanok okozhatták, akik korábban az épületben éltek. A sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal többször felhívta a figyelmet arra, hogy veszélyes bemenni az épületbe. Egyébként az évek óta gazdátlan épület lerobbant, számos alkalommal kifosztották, a nyílászárókat betörték, nyilvános vécévé züllesztették. Az önkormányzat azóta harcol a tulajdonjogért, hogy tudja felújítani és a kultúra szolgálatába állítani, mindeddig eredménytelenül.

„Ide vezet a román állam hanyagsága”

„Az éjszaka sajnálatos módon kigyulladt az egykori szakszervezetek művelődési háza, eddigi információnk szerint egy 63 éves hajléktalan által rakott tűz miatt” – írta Facebook-oldalán Antal Árpád polgármester.

Hozzátette: „ide vezet a román állam hanyagsága! Az állami vagyon rendezetlensége tragédiákhoz vezethet, ennek lehettünk szemtanúi péntek éjszaka. A kommunista szakszervezetek utódszervezetei lenyúlták az értékes vagyonokat (tengerparti, hegyvidéki szállodák), perek ezrei zajlanak, de 33 évvel a rendszerváltás után még nincs rendezve a szakszervezeti vagyon. Ennek a maffiának az egyik áldozata a jobb sorsra érdemes sepsiszentgyörgyi szakszervezeti művelődési ház”.

Kifejtette, többször kérték a kormányokat, hogy adják át az épületet a városnak, de ezt mindig megtagadták a rendezetlen jogi helyzetre hivatkozva. Bűnügyi feljelentést is tett a hatóságoknál a „tulajdonos” ellen, hogy vigyázzon az épületre, de ennek sem lett következménye.

fotó: ISU Covasna

„Üzenjünk Bukarestnek! Elég volt a hanyagságból! Adják a városnak az épületet! Petíciót indítunk, arra kérünk mindenkit, hogy írja alá!” – írta a polgármester.

Nyitókép: Vörös T. Balázs / Facebook