Háromszéken 25 családorvos vállalta, hogy részt vesz az oltáskampányban és beadja pácienseinek a koronavírus elleni vakcinát, közölte a Kovászna megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP). Ágoston László igazgató szerint egyaránt vannak városon és falvakon tevékenykedő háziorvosok, akik jelenték, hogy csatlakoznak az oltáskampányhoz és jövő héttől kezdődően elkezdik oltani a hozzájuk fordulókat.

A háromszéki közegészségügyi igazgatóság vezetője szerint várhatóan az ortodox húsvét utáni napokban indul az oltáskampány a családorvosi rendelőkben is, ahol az egydózisú Johnson&Johnson vakcinát lehet igényelni, így az érdeklődők egyetlen alkalommal kell ezért felkeressék a családorvosi rendelőt.

Ágoston László arra kéri az érdeklődőket, hogy jelezzék előzetesen családorvosuknál, hogy igénylik a Johnson&Johnson vakcinát mivel az oltáskampányhoz csatlakozott orvosok attól tartanak, hogy nem lesz elég igénylő és kárba vesznek a vakcinák. Az igazgató meggyőződése, hogy amennyiben a háromszékiek nagy számban jelzik családorvosuknál, hogy igénylik az oltást, akkor az eddigi 25 háziorvoshoz mások is csatlakoznak, akik vállalják a vakcina beadását saját rendelőikben.

Koronavírus oltás
Koronavírus elleni oltás | Fotók: Kocsis B. János

A közegészségügyi igazgatóság adatai szerint a háromszéki oltóközpontokban keddig 42.401 személy kapta meg a koronavírus elleni védőoltást, amiből 13.874 személy a vakcina mind a két dózisát megkapta már. Ez Kovászna megye lakosságának 18,6 százalékát jelenti. A Kovászna megyei közegészségügyi Igazgatóság telefonos ügyfélszolgálatot is működtet, így a 021 414 44 67-as telefonszámot hívva naponta 8 és 22 óra között kaphatnak információkat minden koronavírussal és oltással kapcsolatot kérdésükre.

Mobil oltócsoport immunizálja a mozgásképtelen Háromszékieket

Kovászna megyében májusban elkezdődik a mozgásképtelen személyek immunizálása, miután egy mobil oltócsoport otthonukban keresi fel azokat, akik igénylik a koronavírus elleni vakcinát. Ágoston László a megyei közegészségügyi igazgatóság vezetője elmondta, hogy az érintettek a családorvosuknál jelezhetik, hogy igénylik a védőoltást, ez alapján házhoz küldik a mobil oltócsoportot.

Az igazgató szerint keresik a megoldást, hogy Kovászna megyében növelni tudják a beoltottak számát, ezért szakemberek vállalják, hogy kiszállnak a magánvállalkozások székhelyére is, ahol beoltják az ezt igénylő alkalmazottakat és azok családtagjait is. Háromszéken jelenleg 7 oltóközpont működik 15 oltás vonallal, ahol naponta összesen 1260 személy immunizálását tudják elvégezni. Háromszéken naponta átlag 800-900 személy kapja meg a vakcinát. Ágoston László felhívta a figyelmet, hogy az oltóközpontokban jelenleg nincsenek várólisták mivel elegendő vakcina áll rendelkezésre, hogy folyamatosan fogadni tudják az oltakozni vágyókat.